Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Magyar a világ legkeresettebb csellistája

2017.01.11. 08:55
A többi kategóriában is nagyon jól szerepeltek komolyzenészeink.

A klasszikus zene nem versenysport ugyan, de azért nem hiányzik belőle a rivalizálás, és akadnak támpontok is, amelyek alapján ranglistákat lehet állítani. A komolyzene világát a statisztikákon keresztül szemlélő Bachtrack például azzal ünnepelte az új évet, hogy összesítette a tavalyi koncertek adatait, hogy megtudja, kik a legfelkapottabb zeneszerzők, karmesterek és előadók manapság. Nem is kicsiben játszottak: mintegy 5000 operaház és koncertterem 32 ezer előadását böngészték át a végső sorrend kialakításához.

Ahogy a 444 kiszúrta, a magyar zenészek nagyon jól szerepeltek a toplistákon. Várdai Istvánt például a világ legkeresettebb csellistája volt 2016-ban, de több kategóriában is bekerült magyar zenész a legjobb tízbe: Baráti Kristóf hatodik lett a hegedűsök, Várjon Dénes pedig harmadik a zongoristák között, akiknek listájára még Schiff András is felkerült.

Az 1985-ben született Várdai István a Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett, az elmúlt tíz évben sorra nyerte a legrangosabb nemzetközi csellóversenyeket világszerte.

Nagyon jó edzés Magyarországra születni. Ha az ember itt valamit kihoz magából, ezekkel a mély kulturális gyökerekkel, és azt a világ felé valamilyen szinten tudja kommunikálni, az már szinte kész siker. Az én tapasztalataim szerint mindenhol jól cseng a magyar jelző. Még mindig azt gondolják rólunk, mint Liszt vagy Bartók korában, hogy muzikálisak és vendégszeretők vagyunk” – mondta Várdai egy interjúban.

(Címlapi kép: Polyák Attila – Origo)