Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A lány, aki nem akarta Leonardo DiCaprióra pazarolni az idejét

2017.01.18. 08:56
Ígéretesen indult a hétvégén a Homeland hatodik évada, de a sorozat annyira ránőtt főszereplőjére, Claire Danesre, hogy úgy érezzük, ideje feleleveníteni a színésznő korábbi, kevésbé ismert, de szuper alakításait. Nekünk ezek voltak a kedvenceink tőle, mielőtt Carrie Mathison lett.

My So-Called Life (1994–95)

A tizenöt éves Claire Danes karrierje a My So-Called Life-fal kezdődött, amely köztudottan minden idők második legjobb tinisorozata, közvetlenül a Freaks and Geeks mögött. Abban is hasonlítanak, hogy jócskán megelőzték a korukat, ezért nem nézték őket tömegek, így hamar lekerültek a műsorról. A My So-Called Life csak 19 epizódot ért meg – igaz, Danes maga sem akarta folytatni. Egy szűk, de lelkes rajongótábora viszont mindig is volt, és kultsorozat lett belőle. Magyar tévécsatorna legjobb tudomásunk szerint sosem tűzte műsorra.

Danes egy Angela Chase nevű kamaszlányt alakít, aki a szokásos kamaszlányproblémák miatt szenved: szülők, iskola, szerelem. Ma már folyamatosan készülnek az olyan filmek és sorozatok, amelyek életszerűen és bátran ábrázolják ezt az életszakaszt, de a 90-es évek közepén forradalmi volt, hogy a tinik tényleg saját magukat látták viszont a képernyőn a szélsőséges hangulatok közt ingadozó, bizonytalan és érzékeny Angelában, aki kinézetre is pont olyan volt, mint ők (a 90-es években vagyunk, tehát ez kockás ingeket és ruhákat jelent számolatlanul). A sorozat még arról is nevezetes, hogy az Angela szerelmét, Jordan Catalanót alakító Jared Leto is ebben játszotta első fontos szerepét, és hogy Danes vele csókolózott életében először, ugyanis a sorozatban előbb kellett csókolóznia, mint hogy erre az életében sor került volna.

Minden jöhet (Igby Goes Down, 2002)

Ebben a szuper felnövésfilmben Kieran Culkin (Macaulay két évvel fiatalabb öccse) egy tanulmányait félbehagyó, ide-oda sodródó, mindent és mindenkit rühellő, Igby becenevű tizenévest alakít, aki összeismerkedik Sookie-val, a hasonlóan kiábrándult, mégis valamivel higgadtabb (vagy csak unottabb) lánnyal, akit Danes játszik. A ma már kissé röhejesnek tűnő bodorított frizura ellenére Danes iszonyú vonzó az Igbyvel könnyed viszonyba bonyolódó, rezignált lány szerepében, aki nevetés helyett mindig csak mondja, hogy „vicces vagy”, és jókora gyomrost visz be az életet éppen tanuló szerelmének azzal, hogy végül a bátyját (Ryan Phillippe) választja – aki ráadásul republikánus!

Az órák (The Hours, 2002)

Stephen Daldry filmje ugyan meglehetősen ismert, de nem biztos, hogy mindenki emlékszik rá, hogy a lélegzetelállító Meryl Streep, Nicole Kidman, Julianne Moore trió mellett bizony Claire Danes is felbukkan benne egy kicsi, de remekül eltalált szerepben. A három idősíkban játszódó film jelenbeli részében alakítja Juliát, Meryl Streep lányát, aki anyjának segít előkészíteni a vendégséget, amelyet az haldokló exszeretőjének (Ed Harris) szervez. A színészkedéshez néhány egyetemi év után ekkor visszatérő Danes tökéletesen megállja a helyét Streep partnereként az anya és lánya közti lelkizős jelenetben, és megkapó, természetes báj sugárzik belőle. Egy interjúban később elmondta, hogy két dolgot tanult Streeptől: hogy nem mindig kell annyira visszafogottnak lenni a vásznon, és hogy csak azokért a dolgokért harcoljon, amelyek igazán fontosak számára.

A végső megoldás: szerelem (It's All About Love, 2003)

Ezt a szerelmes sci-fi thrillert az olyan magunkfajta perverzeknek ajánljuk, akik buknak az izgalmas, egyéni, de alapvetően elhibázott filmekre. Néha az ilyen balesetek a legszórakoztatóbbak, és Thomas Vinterbergnek a Születésnap sikerét követő, éveken keresztül, nyögvenyelősen készült első angol nyelvű munkája abszolút ebbe a kategóriába tartozik. A 2021-ben játszódó sztoriban Danes egy lengyel származású műkorcsolyázósztárt alakít, aki éppen válófélben van a férjétől, akit Joaquin Phoenix játszik, de aztán lehet, hogy mégis újra összejönnek, csak ne lennének azok a fránya klónok, meg az egész Földet fenyegető furcsa betegségek és a közelgő jégkorszak. Csodálatos!

Az eladólány (Shopgirl, 2005)

Akárcsak a Minden jöhet, Magyarországon ez a film is csak DVD-n jött ki, pedig tündéri. Steve Martin írta a saját könyve alapján, és egy keserédes szerelmi háromszöget mesél el Mirabelle, a New York-i Saks áruház luxuskesztyűosztályán dolgozó, kicsit elveszett eladólány (Danes), Martin figurája, egy idősebb, jómódú, elvált fickó és Jeremy (Jason Schwartzman), a csóró és éretlen grafikus közt. A film egyszerre melankolikus a veszteség folyton előmászó érzésétől és váratlanul vicces, leginkább a sokáig totál idiótán viselkedő Schwartzman révén, aki annyira igénytelen, hogy óvszer híján nejlonzacskóval szeretne védekezni, amivel nem meglepő módon elveszi magától a lány kedvét. Végül azért majdnem minden jóra fordul.

Ráadásként legyen itt az a film (már csak azért is, hogy megmagyarázzuk a cikk címét), amelyben Claire Danes nem szerepelt, pedig nyilván a leghíresebb munkája lett volna, azaz a Titanic. A hollywoodi stúdiófőnökök fantáziadús gondolkodását mutatja, hogy miután Danes leforgatta a Rómeó és Júliát, azaz egy nagyszabású romantikus filmet Leonardo DiCaprióval Mexikóban, a következő nagyszabású, DiCaprio főszereplésével Mexikóban forgó romantikus film női főszerepében legjobban Danest tudták elképzelni. Őt azonban nem hatotta meg a lehetőség, és „fölösleges”-nek titulálta, hogy még egy ilyen filmet elvállaljon. Mint mondta: „Leo szuper, de éveket azért nem akartam az életemből vele tölteni, más tapasztalatokra is vágytam.”

(Címlapi kép: AFP)