Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Egyre kevésbé nézik le a nőket Hollywoodban

2017.01.18. 14:08
Megvizsgálták, mennyire önállóak a női karakterek 2016 legnézettebb és legtöbbet vitatott filmjeiben. Az eredmények alapján úgy tűnik, a hollywoodi filmekben egyre több a férfiaktől független női karakter.

A vizsgálat alapját a jól bevált Bechdel-teszt adta. Aki esetleg nem ismerné: az Alison Bechdel képregényszerző által kitalált teszt három egyszerű kritérium alapján vizsgálja a filmeket, arra keresve a választ, mennyire önállóak a filmek női karakterei. Azt kell megnézni egy filmben, hogy van-e benne legalább két, elnevezett női karakter; ők beszélnek-e egymással; és ha beszélnek, akkor érintenek-e más témát is, mint a férfi hős(öke)t vagy a férfi hősök feladatait, tetteit. 

Szenilla nyomában

Forrás: Fórum Hungary

A Bustle blog húsz 2016-os filmet vizsgált meg a Bechdel-teszt alapján: a legtöbb bevételt termelő tíz filmet, illetve azt a tízet, amelyek iránt a leginkább érdeklődtek a blog olvasói az év során. Ez a legnézettebb filmek listája, amerikai bevételi adatok alapján:

Szenilla nyomában
Amerika Kapitány: Polgárháború
Zootropolis
A dzsungel könyve
A kiskedvencek titkos élete
Batman Superman ellen: Az igazság hajnala
Deadpool
Suicide Squad – Öngyilkos osztag
Legendás állatok és megfigyelésük
Doctor Strange

A lista a Zsivány Egyes premierje körül készült, év végére a Star Wars-film lenyomta a Doctor Strange-et is, a Bechdel-teszt szempontjából ez még jobb hír.

Genevieve O'Reilly a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet című filmben

Forrás: Fórum Hungary

És ezért a tíz filmért lelkesedtek leginkább a blog olvasói:

Kaliforniai álom
Érkezés
Szellemirtók
Vaiana
Moonlight
A régi város
Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet
X-Men: Apokalipszis
Rossz anyák
Tarzan legendája

A húsz film közül tizenegy, ha a Doctor Strange-et az első listán is a Zsivány Egyesre cseréljük, akkor tizenkét film ment át a Bechdel-teszten, a több mint ötvenszázalékos arány pedig a korábbi átlagokhoz képest jó eredménynek számít.

Margot Robbie a Suicide Squad – Öngyilkos osztag című filmben

Forrás: InterCom

Igaz, a Bustle-ön is megjegyzik, hogy a Suicide Squad hiába ment át a teszten, a női karakterek mind férfiaknak vannak kiszolgáltatva (mi is ezt írtuk a kritikánkban). A legrosszabb eredményt a Tarzan legendája érte el, amelynek egyetlen női szereplője, Jane csak azért van a filmben, hogy Tarzannak legyen kit megmentenie (mi ennek ellenére a Tarzant is szerettük).

(Címlapi kép: Freeman Film)