Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Hollywood kiáll az USA-ból kitiltott iráni filmrendező mellett

2017.01.28. 23:49
Számos amerikai filmkritikus és színész Twitter-üzenetben fejezte ki felháborodását, és együttérzéséről biztosította az Oscar-díjra jelölt, Az ügyfél című iráni film rendezőjét, Asghar Farhadit. A korábbi filmjéért 2012-ben egyszer már Oscar-díjjal jutalmazott rendező valószínűleg nem vehet részt személyesen a február 26-ai gálán, miután Donald Trump elnöki rendeletben tiltotta meg hét muszlim országból, köztük az Iránból érkezők beutazását az Egyesült Államokba. 

 Több könyörület és emberség van Farhadi filmjeinek egyetlen képkockájában, mint amennyit Trump eddigi élete során mutatott bárki iránt”

– írja egy amerikai filmkritikus.

Michael Moore pedig a világ összes muszlimjától bocsánatot kért Trump viselkedéséért:

Az összes muszlim szomszédunknak üzenem: én és még több tízmillió ember sajnálja a történteket. Amerika többsége nem erre az emberre szavazott.

 A Separation – Egy elválás története című filmjéért 2012-ben már egyszer Oscar-díjjal jutalmazott iráni filmrendező új alkotását (The Salesman – Az ügyfél) idén a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában jelölték Oscar-díjra. Ám nagyon úgy tűnik, hogy Farhadi nem vehet részt személyesen a február 26-ai gálán, miután Donald Trump pénteken egy elnöki rendeletben azonnali hatállyal felfüggesztette a beutazást Szíriából, Iránból, Irakból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből. A rendelkezés az érvényes amerikai vízummal és az érintett országokból zöldkártyával beutazni szándékozó arab állampolgárokra is vonatkozik.

Forrás: AFP/2017 Getty Images/Jamie Mccarthy

A pénteken aláírt rendelet máris óriási káoszt eredményezett a világ számos repterén. A Reuters tudósítása szerint szombaton nem engedtek felszállni öt iraki és egy jemeni állampolgárt egy New Yorkba tartó járatra a kairói reptéren. Két iraki állampolgárt pedig a New York-i repülőtéren vettek őrizetbe a hatóságok, mert a rendelet az idő alatt lépett életbe, amíg ők az Atlanti-óceán felett repültek. Irán az elnöki rendeletre válaszul bejelentette, hogy ők sem engednek be amerikai állampolgárokat az országukba. 

De nem csak az amerikai filmszakma háborodott fel Donald Trump diszkriminatív rendeletén. A Google vezetése azonnal visszarendelte az Egyesült Államokba összes olyan munkatársát, akik a hét arab ország valamelyikében dolgoznak. Az indiai származású Google-vezető, Sundar Pichai elmondta, hogy a Google mindig is támogatta a bevándorlást, és ez a rendelet után sem fog változni. Azt is hozzátette, hogy fáj látnia, milyen hatással van az intézkedés dolgozóira: családok szakadhatnak szét, és tehetséges külföldi szakemberekről kellene a jövőben lemondaniuk.  

 

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg pedig arról írt posztjában, hogy ő maga és felesége is bevándorlók leszármazottai:

Az Egyesült Államok egy bevándorlók alkototta nemzet, amire büszkének kell lennünk.

 

(Címlapi kép: AFP)