Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Meghalt John Hurt

2017.01.28. 10:12
A brit színész 77 éves volt.

Kevés színésznek volt annyira jellegzetes orgánuma, mint John Hurtnek. Akárhol szólalt meg, azonnal felismerhető volt az a kissé reszelős, mégis barátságos hang, amely ugyanúgy passzolt Shakespeare-hez és Harry Potterhez, mint egy sötét űrhorrorhoz vagy egy ausztrál bozótwesternhez.

John Hurt csaknem 60 éve kezdte karrierjét, és azóta cirka 200 filmben játszott az imdb tanúsága szerint. Ezek között olyan filmtörténeti mérföldkövek voltak, mint A nyolcadik utas: a Halál, az Elefántember vagy az Éjféli expressz. Utóbbi két szerepéért Oscarra is jelölték, amelyből ugyan egyiket sem kapta meg végül, de a BAFTA-díjat többször is, és Golden Globe-ot is nyert. Legismertebbé talán a Harry Potter-sorozat tette az arcát, melynek több részében alakította Ollivandert, a híres varázspálca-készítő mestert.

Ám korántsem csak szuperprodukciókban szerepelt, gyakran dolgozott együtt a legjobb független filmesekkel, mint Jim Jarmusch (Halott ember, Az irányítás határai, Halhatatlan szeretők), Gus Van Sant (Néha a csajok is úgy vannak vele) és Lars von Trier (Dogville, Manderlay, Melankólia). Egészen a végsőkig dolgozott: a Kennedy-gyilkosság utáni gyászt feldolgozó Jackie-ben is feltűnik még Natalie Portman oldalán.

Jim Jarmusch Halhatatlan szeretőkjében Christopher Marlowe vámpírverzióját játszotta

Forrás: Origo

A színészt évek óta kezelték hasnyálmirigyrákkal, amiről a sajtóban is többször nyíltan beszélt. „Nem mondom, hogy aggódom a halandóságom miatt, de az én koromban azért már el-elmerengünk ezen a kérdésen. Mind átutazók vagyunk, és csak rövid időre kapunk helyet ebben a székben. A kezelés viszont jól megy, szóval optimista vagyok” – mondta egy 2015-ös interjúban.

John Hurt végül pénteken vesztette el a küzdelmet a betegséggel szemben. A halálhírre azonnal elárasztották a Twittert a megemlékezések, színészek hosszú sora búcsúzik tőle.

 (Címlapi kép: AFP)