Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Meghalt Horváth Dávid fotóművész

2017.02.02. 11:29
Hosszú betegség után, január 31-én elhunyt Horváth Dávid fotóművész és fotóriporter. Készített portrékat híres írókról, például Petri Györgyről és Réz Pálról, de talán leghíresebb munkáinak a csöves kultúráról, a munkásokról és a cigányokról szóló képriportjai számítanak.

Horváth Dávid halálhírét a fotós felesége és fia közölte – írja a Litera.

A fotóművész 1948-ban született Kiskunlacházán. 1982-ben lett a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának alapító tagja; elvégezte a MÚOSZ Újságíró Iskoláját, de már 1967-től amatőrként fényképezett. 1974-től 1993-ig az Ország-Világ fotóriportereként, 1995-től az Esti Hírlap főmunkatársaként tevékenykedett. A sajtófotó mellett elsősorban szociofotókat készített, a munkások, a cigányok körében fotózott, de a csöves szubkultúrát is rendszeresen fényképezte; 1981-ben jelentős sorozatot készített a csövesekről, a rockkoncertekről. A különböző vallások hazai hívőit feldolgozó anyaga is kiemelkedő. Résztvevője volt a nagybaracskai szociofotós alkotótelepnek. Egyike volt azoknak a fotóriportereknek, akik nem adták fel a szociófotós hagyományokat.

Készített portrékat írókról is, például Petri Györgyről, Réz Pálról és Parti Nagy Lajosról. A Literán idézett fotónaplójában így írt ezekről a munkákról: „Negyven éve fotografálok, szakmai életemet mindvégig a sajtóban töltöttem. Szociofotósnak tartanak, s ezt büszkén vállalom, mert a társadalmilag kiszolgáltatott helyzetben levő emberek sorsán szeretnék javítani a fotográfia eszközével. Időközben rájöttem, hogy ez teljességgel reménytelen. Közben súlyos beteg lettem, nem járhattam többé cigánytelepekre, s feleségem, Valachi Anna irodalomtörténész segítségével szeretett és tisztelt írókat, költőbarátokat kezdtem fotózni, méghozzá szokatlanul közeli perspektívából. A szociofotók után »lélekközeli« pszicho-képekkel kísérleteztem. Munkásságomat 2006-ban Balogh Rudolf-díjjal ismerték el.”

(Címlapi fotó: MTI/Czimbal Gyula)