Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Muszlim művészek munkáira cserélték Picassót, Matisse-t és a többieket

2017.02.05. 14:56
A maga elegáns módján tiltakozik Donald Trump beutazási tilalma ellen a világ egyik legfontosabb modern művészeti múzeuma, a New York-i MoMA.

Február 2-án, péntek éjjel a MoMA munkatársai leakasztottak a falról, illetve eltávolítottak a termekből néhány Picasso-, Matisse-, Picabia-, Kokoschka -, James Ensor- és Umberto Boccioni-alkotást, hogy a múzeum ötödik emeleti termeiben néhány olyan művész munkájának biztosítsanak helyet, akik a a nagy port kavart beutazási tilalom által sújtott országokból származnak.

Így került ideiglenesen a nyugati modernek helyére például a nemrég elhunyt építész, az iraki Zaha Hadid egy festménye, vagy a ma Oxfordban élő, de egyébként szudáni alkotó, Ibrahim el-Salahi képe.

A többiek – Tala Madani videóművész, Parviz Tanavoli szobrász, Marcos Grigorian festő, Shirana Shahbazi fotóművész, Siah Armajani szborász és a festőként, grafikusként és szobrászként egyaránt ismert Charles Hossein Zenderoudi – mind iráni származásúak. 

A MoMA ezzel a gesztussal reagált Donald Trump muszlimellenes indítványára, a beutazási tilalmára, amelynek egyébként egy seattle-i szövetségi bíró szombaton elrendelte a felfüggesztését. 

(Címlap: AFP/Angela Weiss)