Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Mr. Darcy mégsem volt annyira jó pasi

2017.02.10. 09:03
Tudományosan rekonstruálták Jane Austen szívtipróját.

A Büszkeség és balítélet Mr. Darcyjáról csaknem mindenkinek Colin Firth ugrik be, legalábbis az 1995-ös BBC-minisorozat óta biztosan. Ám most egy kutatás megerősítette azt, amit eddig is sejtettünk: Austen egészen másmilyennek képzelhette el híres regénye sármőrjét. Mindezt John Sutherland irodalmár és Amanda Vickery történész derítette ki, akik három dolgot vettek alapul a fantomkép megrajzolásához:

  • a kevés leíró részt, amely a könyvben szerepel,
  • Austen saját szerelmi életét, amelyről azt feltételezik, hogy inspirálhatta a figurát,
  • és a korabeli férfiideált.

Ezek alapján Mr. Darcynak kissé alultápláltnak és sápadtnak kellett lennie, és a bozontos, barna haj sem stimmel. Ha ugyanis követte a trendeket, feltehetően bepúderezett, középhosszú haja volt, amelyet copfban fogott össze. És akkor az állkapocsról még nem is beszéltünk.

Az igazi Mr. Darcy

Forrás: Origo

Az 1790-es években a széles állkapocs gyakorlatilag ismeretlen volt a felsőbb osztályok körében, hegyes állával és vékony szájával Mr. Darcy bizonyára belesimult a kor tipikus angol gentlemanjei közé

– írják.

Felejtsük el a bicepszet és kockás hasat is, hiszen akkoriban a kecses, vékony felsőtest volt divat, inkább csak a combizmok voltak erősek a sok lovaglás miatt. A két professzor szerint az ideális férfi sokkal inkább balett-táncos alkatú volt, nem pedig testépítő. Szóval könnyen lehet, hogy Jane Austen visszahőkölt volna Colin Firth láttán. Persze azért nem kell kétségbeesni, hisz bevett gyakorlat, hogy minden kor a saját szépségideálját vetíti vissza a régebbi korokra. 

(Címlapi kép: BBC)