Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Háromszor született újjá, hogy felérhessen a csúcsra

2017.02.13. 08:45
Mi ennek a Grammynek örülünk a legjobban.

A legtöbbek számára az volt az idei Grammy-gála nagy kérdése, hogy vajon Adele vagy Beyoncé tarol-e a fő kategóriákban. Bevallom, engem ez a nagy dilemma kevéssé hozott lázba, inkább valaki olyanért szorítottam az est folyamán, akinek a neve fölött a legtöbb beszámoló könnyedén elsiklott.

A Legjobb Kortárs Blues album kategóriájában ugyanis jelölték Fantastic Negritót, az oaklandi zenészt, akinek nemcsak a neve, de a zenéje és az élettörténete is egészen fantasztikus. Negritónak többször derékba tört a karrierje, és még a halálból is visszatért egyszer, hogy olyan dalokkal érhessen fel a csúcsra, amilyeneket tényleg csinálni szeretne.

Fegyver helyett gitár

Eredetileg persze nem így hívják, a nehezen kiejthető Xavier Dphrepaulezz néven született, és kamaszkorában majdnem bűnöző lett, de aztán inkább gitárra cserélte a fegyvert, és eldöntötte, hogy hatalmas popsztár lesz. A vicc az, hogy ez majdnem össze is jött neki a 90-es években, ugyanis viszonylag hamar felfigyelt rá egy kiadó, amelyik épp az új Michael Jacksont akarta felépíteni. Az extravagáns és tehetséges Dphrepaulezz épp kapóra jött nekik. Ám amint aláírta a millió dolláros szerződést, elszállt minden kreativitása, szétcsúszott, és teljesen elvesztette az irányt.

Végül majdnem meghalt egy súlyos autóbalesetben, az intenzívre került, és csaknem négy hétig feküdt kómában. Az ébredést követően is hónapokba telt, míg újra megtanult járni, és hangszert sem tudott fogni a kezébe – részben a lelki csömör, részben az állandó fizikai fájdalmak miatt.

Minden reggel ajándék

„Mindenkiben megvan a változás lehetősége. A személyiségünk magja talán változatlan, de mindannyian tudunk fejlődni és alkalmazkodni. Gyakran egy baleset a katalizátora a változásnak, mert arra kényszerít minket, hogy mélyére nézzünk a dolgoknak, és új szemszögeket keressünk. Formálja a viszonyunkat az élethez és az elmúláshoz. A csaknem végzetes karambolom hatalmas lecke volt számomra. Minden nap emlékeztet arra, hogy az élet ajándék, és hatalmas kiváltság, amikor egy újjabb reggelre ébredhetünk. Tényleg minden nap emlékeztet erre, mert azóta is együtt élek a sérülés nyomaival" - mondta az Unikornisnak ősszel Dphrepaulezz, aki a balesetet követően visszavonult és teljesen feladta a zenei pályáról szőtt álmait.

Forrás: Fantastic Negrito

Mikor azonban kisfia született, újra elővette a gitárt, hogy altatókat játsszon neki esténként. Ekkor találta meg a saját hangját és hamarosan felvette a Fantastic Negrito művésznevet, amellyel az elfeledett és szegényen meghalt fekete zenészek előtt akart tisztelegni.

Néha azért ráéreznek

Az áttörést az hozta meg neki, hogy két évvel ezelőtt megnyerte az National Public Radio Tiny Desk dalversenyét, majd tavaly befejezte első blues albumát, a karcos és elemi erejű Last Days in Oaklandet. Ezzel a lemezzel gyűjtötte most be a Grammyt, ami hatalmas szó ahhoz képest, hogy pár éve még az utcán utcán zenélt és bluesrajongó körökben sem ismerték a nevét. Mikor arról kérdeztük, nem fél-e, hogy újra bedarálja a zeneipar, ezt felelte: „Egyáltalán nem törekszem rá, hogy híres legyek, nem akarok slágereket írni, és a népszerűséget hajszolni. Az érdekel, hogy az emberek között közösséget teremtsek a zenémmel".

A döntésnek sokan örültek. Chris Cornell, a Soundgarden frontembere például a Twitteren gratulált Fantastic Negritónak, hozzátéve, hogy az Akadémia néha szerencsére ráérez az igazán jó bandákra.

Ha valaki véletlenül Párizsban vagy Londonban jár a héten, az élőben is meghallgathatja őt.

(Címlapi kép: Fantastic Negrito/Facebook)