Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Már repült az első utasszállító drón

2017.02.15. 11:32
Látja-e már a jövőt, amikor egy drónnal megy vásárolni? Ha még nem, akkor figyelmét irányítsa Dubajra, ahol épp most jelentették be, hogy miként képzelik el a városi közlekedést drónokkal.

Dubajnak komoly szándékai vannak a kínai gyártmányú, eHang 184 névre hallgató drónnal, amely civilek szállítására lenne alkalmas, és már megtette az első tesztútjait a levegőben. 

A drónt először tavaly a CES technológiai expón mutatták be a nagyközönségnek, az Egyesült Arab Emírségek metropolisza pedig most ismertette vízióját, hogy miként működhetne légi taxiként az eszköz.

A robotpilótával ellátott drón egyszerre egy személy szállítására alkalmas, és csak is abban az esetben, ha az ember a kézi poggyászával együtt (a drónnak van hátul egy kis csomagtartója) nincs több száz kilónál. A drón harminc percig képes a levegőben lenni, az akkumulátor egy huzamban egy ötven kilométeres út megtételét bírja ki, viszont óránként akár 160 kilométeres sebességgel is mehet a jármű. 

A fentii videón is látszik, hogy a kezelése elvileg nagyon egyszerű, az utazó csak kiválasztja az érintős képernyőn az úti célját, beköti magát, és a gép már indul is. 

A drón már túl van néhány tesztrepülésen, szelte az eget Dubajban is, viszont a BBC által megkérdezett légi közlekedési szakértő szerint egy ilyen eszköznek legalább ezer órát kellene üresen repülnie, mielőtt ember ülne bele. Nem egyszerű ugyanis olyan elektronikai rendszert csinálni, amely az emberi beavatkozás lehetőségének híján képes az esetleges hibákat észrevenni és kijavítani. 

Fontos mindehhez hozzátenni, hogy nemcsak Dubaj gondolkodik utasszállító drónokban, hanem Izrael is, amely 2020-ra tervezi bevezetni a hadseregben a hasonló szerkezeteket.  

(Címlap: AFP/2016 Getty Images/Ethan Miller)