Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Te beengednéd a házaló költőt, ha az ajtódon kopogtatna?

2017.02.16. 15:04
Rowan McCabe nem porszívót vagy instant megváltást akar ránk sózni, hanem verset ír az életünkről. Már, ha hagyjuk neki.

Senki sem szereti a házaló ügynököket, de Rowan McCabe-et ez sem tántorítja el attól, hogy ajtóról ajtóra járva bekopogtasson ismeretlen emberekhez, és rájuk tukmálja szokatlan portékáját: a költészetet. Mert McCabe nem kér pénzt senkitől, csak pár kérdést tesz fel arról, hogy mi foglalkoztat minket mostanában, így gyűjtve anyagot következő verséhez. Pár nap múlva pedig visszatér, hogy személyesen adja elő a kész költeményt, amely életünk nagy örömeiről/bánatairól/dilemmáiról szól. Ha pedig épp senki sincs otthon, akkor egy „sajnálom, hogy nem találtalak” üzenetet hagy az ajtón, és később újra meglátogat.

Ijesztő idegenek

Mindezt ráadásul nem London valamelyik bohémnegyedében, hanem Newcastle utcáin teszi, amely nem épp pezsgő művészeti életéről, inkább hanyatló iparáról híres. Olyanokkal akartam kapcsolatba lépni, akiket sosem érintett meg a költészet – mondta McCabe, aki szerint az idegenek sokkal félelmetesebbnek tűnnek elsőre, mint amilyenek valójában. Persze így is akadnak bőven, akik bizalmatlanok, és rácsapják az ajtót, de meglepően sokan rendelnek tőle verset, és mesélnek neki az életükről. Olyan is volt, aki kapásból elutasította ugyan az ajánlatot, viszont Rowan figyelmébe ajánlotta pár sarokkal odébb lakó exfeleségét, aki szerinte jó hasznát venné egy versnek.

Nagypapa nem érti

És hogy mégis miért csap fel valaki házaló költőnek? A honlapja tanúsága szerint azért, hogy így igazolja „nevetséges” pályaválasztását a környezete szemében.

„A családom egy része nem érti, mi a frásszal foglalkozom. Egyik nagypapám bányász volt, a másik kikötői munkás, furcsa nekik, hogy az én munkámban nincs semmi fizikai” – mondta a költő, aki nemrég múlt 25, és magabiztosan vallja, hogy az ő munkája a legjobb a világon. McCabe persze nemcsak az utcán versel, hanem a színpadon is: lépett már fel a Royal Albert Hallban, a Glastonbury fesztiválon, és nyert már slamversenyt is.

Biztosan tetszeni fog neki Jim Jarmusch új filmje, a nálunk most bemutatott Paterson is, amelyik épp a hétköznapokban megbúvó költőiségről szól. Jarmusch csodaszép filmjét és McCabe verseit is jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki belefáradt már a nap mint nap ránk zúduló apokaliptikus hírözönbe.

(Címlapi kép: Random Act)