Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Kedvére sétálhat a kimerevített színes mátrixban

2017.02.17. 12:12
Elsőre nem hiszünk a szemünknek, amikor meglátjuk Emmanuelle Moureaux francia építész térinstallációját. Színes számai betöltik a 2000 négyzetméteres teret, és olyan, mintha csak ki lennének vetítve, pedig meg lehet a számokat érinteni, sétálni lehet közöttük. 

A tokiói Nemzeti Szépművészeti Múzeum idén ünnepli 10. évfordulóját, és ebből az alkalomból állította össze a Forest of Numbers névre keresztelt, eddigi legnagyobb méretű térinstallációját Emmanuelle Moureaux. Válaszfalak használata nélkül százféle színárnyalatban függesztett fel számokat a múzeum egyik, speciális installációknak szánt kétezer négyzetméteres, négyzet alakú termébe úgy, hogy a számok egyenlő távolságra vannak egymástól. 

A színes, három dimenziós mátrixra emlékeztető munkát Moureaux a múzeum következő egy évtizedének szimbólumaként értelmezi, ami az intézményre nézve nem rossz ómen: a számerdő optimizmust, különös nyugalmat és kiegyensúlyozottságot áraszt a teremben. A kiállításról készült videót itt tudja megnézni.  

Forrás: emmanuellemoureaux.com/Vimeo

A művész egy tízrétegű rácsszerkezetben akasztotta fel a számokat, összesen hatvanezer darabot az 1-es számjegytől a 9-esig. A számrengeteg egy tökéletes tömböt alkotna, ha nem vágtak volna kibelőle egy részt a folyósónak, ahol be lehet sétálni a rács belsejébe.  

(Címlap: emmanuellemoureaux.com)