Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Milyen szörnyűség történhetett ezek közt a nők között?

2017.02.20. 09:23
A Hatalmas kis hazugságok című sorozat sem tartalmában, sem alkotóit tekintve nem hoz drámai újítást a női filmes/tévés projektek terén, de legalább egy kis lépés a jó irányba. A Reese Witherspoon és Nicole Kidman gründolta sorozat február 20-án indul az HBO-n.

Egy jómódú kaliforniai kikötővároskában vagyunk, ahol a nap mindig süt, a vízparti üvegpalotákból csodálatos kilátás nyílik, az anyukák pedig makulátlan sminkben fuvarozzák cuki kölykeiket a helyi suliba, míg a kisportolt apukák fess öltönyükben indulnak sokadik üzleti útjukra. A Hatalmas kis hazugságok (Big Little Lies) című hétrészes minisorozat a karcmentesnek mutatott felszín és a mögötte meglapuló, alattomos agresszió közti ellentétet próbálja kidomborítani: családon belüli, nemi és iskolai erőszakra derül fény, de lesz itt végül halál (gyilkosság?) is.

Laura Dern, Reese Witherspoon és Shailene Woodley a Hatalmas kis hazugságok című sorozatban

Forrás: HBO

A hétfőn debütáló sorozat négy női figura köré épül: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley és Laura Dern alakít négy erős, de komoly gondokkal és traumákkal küzdő anyát, akiknek az összefonódó mindennapjaiba felváltva pillantunk bele, miközben a fragmentált történetmesélés fontos elemeként a partvonalról figyelő epizódszereplőknek a főhősökről szóló (felettük ítélkező) kommentárjait is halljuk. Utóbbit rendőrségi kihallgatások keretében kapjuk meg: valaki meghalt, de a hetedik rész előtt aligha fog kiderülni, hogy ki és hogyan.

Nicole Kidman

Forrás: HBO

A sorozat Liane Moriarty írónő regényén alapul, amelynek adaptálása Reese Witherspoon és Nicole Kidman ötlete volt: ők hozták tető alá a projektet, ők választották ki a rendezőt, a forgatókönyvírót és a színészeket is. A gyártó Witherspoon cége, a Pacific Standard, amely évek óta létezik, de immár egy nagyobb, Hello Sunshine nevű multimédia platform részeként működik. A színésznő-producer tavaly novemberben jelentette be a Hello Sunshine elindítását, amely kifejezetten nőknek állít elő különféle tartalmakat internetes oldalaktól kezdve egészen tévéműsorokig és nagyjátékfilmekig. Witherspoon olyan kollégái nyomába lépett ezzel, mint például Meryl Streep, akinek tavaly startolt a negyven év fölötti női forgatókönyvírókat segítő laborja, vagy Lena Dunham, aki 2015-ben indította el nők által előállított, nőknek szóló hírlevelét és kapcsolódó site-ját.

Reese Witherspoon

Forrás: HBO

Witherspoon a Hatalmas kis hazugságokkal kapcsolatban annak fontosságát hangsúlyozza, hogy a nők lássanak a képernyőn „igazi női élethelyzeteket", amelyek többek közt az anyaságot és a szerelemet, de ugyanúgy a válást és a családon belüli erőszakot is bemutatják, mert szerinte a filmek és sorozatok példaértékűek, azokból is tanulunk saját magunkról. Szépen hangzik, de még ütősebb lett volna az üzenet, ha Witherspoon nem éri be azzal, hogy női sztárokkal zsúfolja tele sorozatát, hanem a kamera mögött is nőket alkalmaz. Ez azonban nem így történt: a Hatalmas kis hazugságok írója az elsősorban az Ally McBeal alkotójaként ismert David E. Kelley, rendezője pedig Jean-Marc Vallée, aki a Vadonban rendezte Witherspoont. Butaság lenne azt állítani, hogy férfi alkotók nem tudnak női történeteket elmesélni, de kár, hogy Witherspoon elszalasztotta a lehetőséget, hogy nőkre bízza ezeket a kulcspozíciókat.

Pedig könnyen lehet, hogy jobban járt volna más alkotókkal, a Hatalmas kis hazugságokból pont azok az árnyalatok hiányoznak, amikre a Mielőtt meghaltam rendezője láthatóan nem fogékony. Nemcsak Monterey város látszatvilága, hanem a cselekmény fordulatai és a figurák is túlságosan kisuvickoltak, formára igazítottak ahhoz, hogy igazán megérintsék a nézőt, a főhősök sosem tűnnek teljesen igazi embereknek, így aztán a tétet sem érezzük olyan nagynak és nem izgulunk értük. Ez nem jelenti azt, hogy a sorozat hidegen hagyja az embert vagy unalmas: azzal, hogy lényegében minden fontos információt visszatart, ügyesen teremt feszültséget és tartja fent a kíváncsiságot, én a negyedik rész magasságában már annyira szerettem volna megtudni, hogy mi is történt, hogy legszívesebben azonnal végignéztem volna a hét epizódot, ha lett volna rá lehetőségem (de az utolsó részt az újságíróknak sem mutatták meg előre).

Alexander Skarsgard és Nicole Kidman

Forrás: HBO

Persze pont az a lényege ennek a konstrukciónak, hogy nem lehet egyszerre ledarálni a sorozatot, az HBO heti egy részt ad le belőle, és április elejéig ki kell bírnunk, hogy nem tudjuk a megoldást. Nagyon ügyes, mert aligha lesznek sokan, akik menet közben abbahagyják a Hatalmas kis hazugságokat, a rejtély, aminek a megoldásához részről részre szinte egyáltalán nem kerülünk közelebb, jó eséllyel a képernyő előtt fog tartani mindenkit, aki egyszer belekezd. Ráadásul van a sorozatban némi – tévében talán még mindig kissé szokatlan – merészség is, Nicole Kidman figuráját például gyakran látjuk explicit szexuális szituációkban, ami biztos szintén fenntartja majd sokak érdeklődését.

Shailene Woodley

Forrás: HBO

Az viszont nem szerencsés, hogy alig akad a főhősök közt szimpatikus. Woodley és Kidman traumatizált figurája, illetve az agresszívan hisztérikus Dern ellenében az anyák közül talán még Witherspoon figurájával lenne a legkönnyebb azonosulni, de ő is elég okot ad arra, hogy olyan nagyon azért ne drukkoljunk neki. Hogy a férfiak a Kidman férjét alakító Alexander Skarsgardot leszámítva csak homályos háttérszereplők maradnak, az elfogadható, hiszen ez a nők show-ja, mégis kár, hogy közülük is csak a Witherspoon férjét játszó Adam Scottot lehet megkedvelni.

Szemben Adam Scott és Reese Witherspoon

Forrás: HBO

De tény, hogy itt legalább nincs az, amit Witherspoon „Törpilla-szindrómának" nevez, azaz, hogy sok nagy hollywoodi film szereplőgárdájában lényegében csak egyetlen nő van, csupa férfival körülvéve. Elhiszem, hogy a színésznő huszonöt év után élvezte, hogy végre egy csomó nővel beszélgethetett a forgatáson, de nem lenne rossz látni, hogy művészi értelemben elmegy még radikálisabb irányba, ha már ott a kezében ez a lehetőség, és láthatóan fontosnak is tartja, hogy éljen vele.

Tervezett projektjei nem feltétlenül ezt ígérik, a Disney által tavaly bejelentett, Witherspoon főszereplésével készülő élőszereplős Csingiling-filmre például szinte biztosan nincs égető szüksége a világnak, ugyanakkor azért Witherspoon következetesen folytatja a női hangok és hősök propagálását. Tervezi egy újabb Moriarty-regény, a tavaly megjelent Truly Madly Guilty megfilmesítését és Jessica Knoll Szerencse lánya (Luckiest Girl Alive) című regényének adaptálását is. Utóbbi egy húszas évei végén járó, sikeresnek látszó nőről szól, aki azonban súlyos traumákat cipel magával. És talán egyszer majd megvalósul az a régóta tervezett életrajzi film is Peggy Lee-ről, az énekesnő-dalszerző-színésznőről, amit Todd Haynes rendezne Witherspoon főszereplésével.

----

A Hatalmas kis hazugságok február 20-ától megy az HBO-n, az első részt 21-étől regisztráció nélkül meg lehet nézni az HBO GO-n.

(Címlapi kép: HBO)