Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Meghalt Burger Barna fotós

2017.02.21. 10:28
Az 51 éves fotós az izomsorvadással járó ALS-betegségtől szenvedett. Fontos íróportrékat készített, és évtizedeken át Orbán Viktor fotósaként dolgozott.

Burger Barna nem sokkal 52. születésnapja előtt halt meg, írja az Index. Régóta ALS-betegségben szenvedett, az idegrendszeri betegség izomsorvadással jár. Burger is beszélt róla interjúiban, hogy a hétköznapi tevékenységeket sem tudja egyedül elvégezni.

Fotósként 23 éven át dolgozott Orbán Viktor mellett, a miniszterelnök munkáját dokumentálta. Mint mondta, ennyi ideig nem lehet együtt dolgozni valakivel, akit ne talált volna szimpatikusnak. 

Burger Barna fotója Orbán Viktorról, 2010

Forrás: MTI/Burger Barna

Ezen kívül számos fontos íróportrét is készített, többek között Kertész Imréről vagy Esterházy Péterről. 1990 óta hivatásos fényképészként dolgozott, én először 2000 körül találkoztam a munkáival, a VOX Mozimagazinban jelentek meg magyar színészekről, például az idős Darvas Ivánról készített fotói.

Burger Barna és Fényes Gábor fotográfusok a World Trade Center elleni terrortámadás után rendezett budapesti kiállításukon, 2002-ben

Forrás: MTI/Rózsahegyi Tibor

Nemrég a Kéktúra útvonaláról készített fotókat, a sorozatból nyílt kiállításon már betegen jelent meg. Videó a megnyitóról:

(Címlapi kép: Mudra László – Origo)