Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Rég elveszettnek hitt Walt Whitman-regényre bukkantak

2017.02.21. 09:00
165 éve látták utoljára nyomtatásban.

Walt Whitmant elsősorban a költészetéről ismerjük, különösen az amerikai szabad vers alapjait lefektető Fűszálak című kötetéről, na és persze iszonyú menő, hófehér szakálláról, ami már önmagában is költészet. A 19. századi újságíróból lett költő azonban prózával is próbálkozott, 1852-ben fejezetenként meg is jelentette Life and Adventures of Jack Eagle című regényét egy New York-i újságban.

Az E/1-ben elmesélt dickensi történet egy árva fiúról szól, aki a nagyváros legmélyebb bugyraiban bolyongva botlik mindenféle fura figurákba és különös kalandokba. A kutatók szerint soha többé nem került nyomtatásba a regény, ezért elveszettnek hitték. Tavaly azonban egy Zachary Turpin nevű doktorandusz rábukkant az egyik könyvtárban, és most már az interneten is olvasható. Az aprólékos irodalmi detektívmunka részleteit a New York Times írta meg.

Soha semmi nem veszik, nem tud elveszni igazán. Egy idő után elkezd ebben hinni az ember

– idézte fel Turpin Whitman egyik idevágó mondatát.

A regény állítólag nem remekmű, de izgalmas olvasmány és irodalomtörténeti szempontból is nagyon tanulságos, hiszen már egyértelműen felfedezhetőek benne a három évvel később megjelent Fűszálak témái, amely nagy vitákat kavart, és forradalmasította az amerikai költészetet. Az elveszett és meglelt regényt azóta kiadták, a neten pedig itt lehet elolvasni.

(Címlapi kép: AFP)