Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Már a death metal is vidámabb, mint a Washington Post

2017.02.24. 13:04
Sötét jövőt vizionálnak Amerikának.

Democracy dies in darkness

Azaz „A demokrácia a sötétben hal meg”, bár így nem jön ki a fenyegető alliteráció. Ez nem egy verssor, hanem a Washington Post új mottója, amely mostantól ott virít majd közvetlenül a lap címe alatt, legalábbis az online kiadásban. A mondat kétségtelenül kissé apokaliptikus, költői stílben foglalja össze a napilap aggodalmait a Trump-adminisztráció titkolózásával és médiellenes kirohanásaival kapcsolatban.

Az idézet amúgy a Post egyik legendás újságírójától, a Watergate-botrányt is kirobbantó Bob Woodwardtól származik, akinek ezzel a mondással szereti érzékelteni, milyen fontos a nyilvánosság átvilágító ereje egy demokráciában.

A frázist vette át aztán az újságot megvásárló Jeff Bezos, Amazon-tulajdonos is, aki hangsúlyozta: a Washington Postnak kiemelt szerepe van a demokráciát fenyegető sötétség eloszlatásában. 

A mondat éjsötét költőisége persze egyből megihlette az újságíró kollégákat, akik egyből ötletekkel álltak elő a következő mottóra. A Slate a metálból merített ihletet: 15 lemezcímet hozott fel a műfajból, amelyek szerinte kevésbé komorak, mint a Post mottója. Csak pár példa:

Forrás: Slate
Slate
Forrás: Slate

A Mashable inkább a filmiparra asszociált, és elképzelte milyen jó kis politikai thrillert lehetne forgatni ezzel a címmel. El is készítették a plakátot hozzá:

Forrás: Mashable

 (Címlapi kép: AFP)