Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Kapunk újabb Oscar-díjat ma éjjel?

2017.02.26. 08:17
A 89. Oscar-gálán kiderül, hogy lesz-e negyedik magyar Oscar-szobor, hogy a Kaliforniai álmot tényleg annyira imádta-e az Akadémia, mint 14 jelölése alapján feltételezhető, és hogy az iráni rendező Trump elleni tiltakozása díjat ér-e. Cikkünkben összegyűjtöttünk mindent, amit a magyar idő szerint hétfőn hajnalban tartott Oscar-díj-kiosztóról tudni kell.

Tavaly, az Oscar történetében mindössze harmadszor, magyar filmet díjaztak: Rófusz Ferenc A légy (1981) című rövid animációs filmje és Szabó István a legjobb idegen nyelvű film díját elnyerő Mephistója (1982) után Nemes Jeles László Saul fia című filmjét díjazták, szintén a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Vasárnap éjjel megszülethet a negyedik magyar Oscar-díj is, ugyanis Deák Kristóf Mindenki (angol címe: Sing) című alkotása a favorit az élő szereplős rövidfilmek kategóriájában.

A 25 perces Mindenki egy bájos történet egy kislányról, aki új iskolába kerülve a kórusban kezd énekelni, ám hamar kellemetlen helyzetbe kerül ambiciózus karvezetője (Szamosi Zsófia) megkérdőjelezhető oktatási módszerei miatt. Cuki gyerekek vannak benne, a végkifejlete felemelő – pont olyan film, amilyet az Akadémia általában csípni szokott. Az Oscar-előrejelzésben utazó amerikai szakújságírók közül a többség a Mindenki győzelmére tippel, ám a film mégsem számít annyira tuti befutónak, mint tavaly a Saul fia, amelynek díjazása az Oscart megelőző díjeső miatt lényegében biztos volt. A Mindenkit esetleg kiütheti a nyeregből a La femme et le TGV című, érzelmességével szintén nagyon Oscar-kompatibilis svájci film, amely ráadásul a legendás Jane Birkint is felvonultatja.

Mit lehet tudni a gáláról?

A 89. Oscar-díj-kiosztó magyar idő szerint február 27-én, hétfőn hajnali 2:30-kor kezdődik, és ha hihetünk a műsor producereinek, nem lesz sokkal hosszabb 3 és fél óránál, azaz reggel 6 felé talán már be is fejeződik. A házigazda idén Jimmy Kimmel tévés műsorvezető-humorista, aki most először tölti be ezt a tisztet – kicsit szomorúak vagyunk, hogy a producerek nem hallgattak ránk, pedig mi Louis C. K.-t javasoltuk a pozícióra.

A gála témája idén a „filmek, amelyek inspiráltak minket”, ami eléggé borzasztóan hangzik, mert erősen azt sejteti, hogy rengeteg, filmklasszikusokból összevágott, unalmas montázst kell majd végignéznünk, amelyek csak elnyújtják a műsort. Feltehetően legendás színészek és rendezők is tiszteletüket teszik majd a színpadon, ami akár még megható is lehet, azt az ötletet például üdvözöljük, hogy a legjobb film díját Faye Dunaway és Warren Beatty adja majd át, akik az idén ötvenéves Bonnie és Clyde főszereplői voltak.

De most mindez mellékes lesz, a főszerepet szinte biztosan a politika tölti majd be a hollywoodi Dolby Theatre színpadán. Már az Oscar-kampány során is rengeteg politikai kiszólást hallhattunk, ami egyáltalán nem meglepő: a hollywoodi elit túlnyomó többsége rühelli Donald Trumpot és mindazt, amit képvisel. Egyesek szerint Meryl Streep kifejezetten annak köszönheti idei, 20. jelölését (a Florence – A tökéletlen hang című felejthető filmért), hogy a Golden Globe-gálán keményen beszólt Trumpnak.

Nagy port kavart az is, hogy egy pillanatig úgy tűnt, Az ügyfél című drámájával a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában jelölt iráni Asghar Farhadi a beutazási tilalom miatt nem vehet majd részt a gálán. Végül részt vehetne ugyan, de Farhadi kijelentette, hogy az amerikai elnök politikája elleni tiltakozását kifejezve távol marad, majd jelölttársaival együtt nyilatkozatot tettek közzé arról, hogy veszélyesnek tartják a fanatizmus és nacionalizmus térnyerését, és akármelyikük nyeri is az Oscart, a díjat azoknak a művészeknek, újságíróknak és aktivistáknak ajánlják, akik az összefogásért, a megértésért, az önkifejezés szabadságának és az emberi méltóságnak a megőrzéséért dolgoznak. Valószínűsíthető, hogy sok szavazó Trump elleni tiltakozásként Az ügyfélre voksolt – de arról nem érkezett hivatalos információ, hogy ha a film megnyeri az Oscart, ki veheti át Farhadi helyett a díjat.

Jó, jó, de ki nyeri a legfontosabb díjakat?

Lehet örülni vagy fújolni (mi inkább az utóbbit tesszük), de a Kaliforniai álom (La La Land) című musical az abszolút kedvenc idén. A film 14 jelölést gyűjtött be, ami korábban csak a Mindent Évárólnak és a Titanicnak sikerült, és nem zárható ki, hogy akár 11 díjat is hazavigyen, amivel a Ben Hur, a Titanic és A Gyűrűk Ura: A király visszatér rekordtartó csoportjához csatlakozna. Valószínűbb azonban, hogy 8-10 díjat nyer, köztük a két legfontosabbat, a legjobb film és rendezés díját. Ha az utóbbi megvalósul, a 32 éves Damien Chazelle lesz minden idők legfiatalabb filmese, aki rendezői Oscart nyer.

A Kaliforniai álom tarolása mellett más filmeknek fontosabb díjakra elsősorban a színészi kategóriákban van esélyük. A Kaliforniai álmot ugyanis mellékszereplői kategóriákban egyáltalán nem jelölték (nem meglepő, gyakorlatilag kétszereplős film), és bár Ryan Gosling kapott jelölést férfi főszereplőként, gyakorlatilag esélytelen a díjra. A filmből egyedül Emma Stone vihet haza színészi díjat a legjobb női főszereplő kategóriában.

A férfi főszereplőknél Denzel Washington (Fences) és Casey Affleck (A régi város) közt fog eldőlni a díj, a mellékszereplői kategóriákban pedig gyakorlatilag borítékolhatók a díjazottak: a férfiak közt a House of Cards Remyjeként megismert Mahershala Ali kapja a szobrot, aki a Holdfényben egy drogdílert alakít, aki pártfogásába veszi a főhőst; a nők közt pedig szinte biztosra vehető, hogy Viola Davis nyer a Fencesért, ami nem teljesen fair, mert Davis valójában a film női főszereplője, de direkt a mellékszereplői kategóriában kampányoltak vele, ahol jobb eséllyel indult. Mindez azt jelenti, hogy a négy színészi díj közül akár hármat is fekete színész vihet el – idén végre tényleg nem kell amiatt panaszkodni, hogy túl fehér az Oscar.

A fontosabb kategóriák közül még az eredeti forgatókönyvnél happolhajták el a díjat a Kaliforniai álom elől: valószínűbb (és mi ennek drukkolunk), hogy itt Kenneth Lonergan remekbe szabott A régi városa nyer.

Mindemellett sokan úgy vélik, a Kaliforniai álom – különösen ahhoz képest, hogy milyen helyzetben van jelenleg az Egyesült Államok – nem elég fajsúlyos film ahhoz, hogy Oscar-győztes legyen. Ha nekik lenne igazuk, akkor a Holdfény lehetne a befutó, amely egy meleg fekete fiú felnövésének történetét meséli el Miami egy lepukkant, drogokkal teli negyedében. Sosem zárható ki egy efféle meglepetés, de miután a producerek és a rendezők kamarája is a Kaliforniai álmot díjazta (a színészek pedig A számolás jogának adták a saját fődíjukat), nem túlságosan valószínű, hogy az Oscarnál ennyire más legyen az eredmény. Valószínűbb, hogy a Holdfénynek be kell érnie a fent említett férfi mellékszereplői, továbbá az adaptált forgatókönyvért járó díjjal.

(Címlapi kép: Meteor Filmstúdió)