Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Az idei Oscar legtökösebb rendezői lemondanak díjukról az emberi méltóság nevében

2017.02.25. 13:40
Akárki is nyeri majd a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában az Oscar-díjat, fel fogja ajánlani az elismerést mindazon emberek számára, akik az amerikai elnök muszlim- és bevándorlóellenes nyilatkozatai és döntései óta harciasan kiállnak az emberi jogok és az emberi méltóság védelme mellett.

A szimbolikus gesztus ötlete Asghar Farhadié. A Nader és Simin – Egy elválás történetének Oscar-díjas rendezője kezdeményezte, hogy az idei Oscar legjobb idegen nyelvű film kategóriájának rendezői fogjanak össze, és díjukról mondjanak le azoknak az embereknek a javára, akik ki merték mondani a véleményüket Donald Trump politikájával szemben.

Farhadi már korábban kijelentette, hogy nem szándékozik részt venni a most vasárnap esti díjátadón, hiszen ő is azon muszlim országok egyikéből – Iránból – érkezik, amelyek Trump korábbi, beutazási tilalmi rendelete alá estek. Az ügyfél című filmjével szintén jelölést kapott Farhadinak most arra sikerült rávennie kollégáit – a dán Martin Zandvlietet (A homok alatt), a svéd Hannes Holmt (Az ember, akit Ovénak hívnak), a német Maren Adét (Toni Erdmann) és az ausztrál Martin Butlert, valamint Bentley Deant (Tanna) –, hogy bárki is nyeri meg közülük az Oscart, az ajánlja fel a díját

mindazoknak az embereknek, művészeknek, újságíróknak és aktivistáknak, akik az egység és a megértés támogatásán dolgoznak, és akik védelmezik a szólás szabadságát és az emberi méltóságot, azokat az értékeket, amelyek védelme most sokkal fontosabb, mint eddig bármikor.

A rendezők erről nyilatkozatot is tettek (amelyet teljes egészsében itt tud elolvasni). Kiemelik, hogy bár a mozi nem mindenható, és nem akarják túlértékelni az erejét, de mégis úgy gondolják, hogy nincs még egy olyan médium, amely ennyire mély bepillantást engedhetne a különböző emberek életébe. A rendezők szerint a filmnek megvan a képessége arra, hogy a nézők mások iránti kíváncsiságát, az empátiáját vagy akár a részvétét felébressze, ezért kell nekik, filmkészítőknek most cselekedniük.

Hangsúlyozzák közelményükben, hogy elutasítják a határokat, nem hisznek a legjobb ország, a legjobb nem, a legjobb vallás vagy a legjobb szín típusú megbélyegzésekben sem.

Azt akarjuk, hogy ez a díj a nemzetek közötti egység és a művészek szabadságának szimbóluma legyen.

 

(Címlap: AFP/Joe Klamar)