Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Xavier Dolanhez hozzávágtak pár díjat

2017.02.26. 09:55
Kiosztották a francia nyelvű filmeknek járó, legfontosabb elismerést, a César-díjakat. A huszonhét éves Xavier Dolan filmje, az Ez csak a világ vége három díjat kapott, de a legjobb filmnek járó díjat az Elle nyerte. George Clooney politikus beszédet tartott, de a mókázásra is maradt energiája.

A legjobb film kategóriában az Elle nyerte a César-díjat. Paul Verhoeven rendezése egy középkorú, felső-középosztálybeli nőről szól, akit egy betörő megerőszakol a saját otthonában. A hősnő nyomozni akar a tettes után, és bizarr szexuális játszmákba kezd. A thriller főszereplőjét, Isabelle Huppert-t is díjazták, a legjobb női főszereplőként ismerték el. 

Isabelle Huppert a gálán

Forrás: AFP/Bertrand Guay

Az este másik nyertese Xavier Dolan (portrénkat erre olvashatja). Rendezői díjat nyert, filmje, az Ez csak a világ vége pedig a legjobb vágás díját is megnyerte. A főszereplőt, Gaspard Ullielt is díjazták: Ulliel egy írót játszik, aki több mint tíz év után azért tér haza a családjához, hogy bejelentse, halálos beteg. 

Szintén három díjat kapott egy szegény sorsú francia tinilányokról szóló felnövéstörténet, a Divines. Jean-Paul Belmondo legendás életművét is elismerték a gálán, és George Clooney is kapott egy életműdíjat. A The Artist – A némafilmes főszereplője, Jean Dujardin fordította a közönségnek Clooney köszönőbeszédét, meglehetősen szabadon értelmezve a mondottakat, ezen sokat nevettek a hallgatók. De Clooney azért arról is beszélt, hogy nem minden alakul fényesen a világban, utalva Donald Trump elnökké választására.

A nyertesek listája itt olvasható.

(Címlapi kép: AFP/Bertrand Guay)