Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Már nincsenek olyan férfiak, mint Bill Paxton

2017.02.27. 11:10
Hatvanegy évesen meghalt A bolygó neve: Halál, az Alkonytájt, a Titanic színésze, az Isten haragja rendezője. A kedvenc filmjeinkkel emlékszünk rá.

A kilencvenes években gyerek voltam, sokáig összekevertem Bill Paxtont és Bill Pullmant. Mindketten egy olyan sztártípushoz tartoznak, amely ma már ritka: dolgos, tisztességes, megbízható, mégis titokzatos férfiak benyomását keltették. Nem keresték a reflektorfényt, nem kérkedtek, csak végezték a munkájukat. Bill Pullman szerencsére jól van, Bill Paxton viszont hatvanegy éves korában meghalt.

Az, hogy Paxton titokzatos figurákat játszott, néha azt jelentette, hogy komplett elmebeteg volt a vásznon. Őrülete végtelen magánnyal párosult az Alkonytájtban, Kathryn Bigelow lírai vámpírfilmjében – nem csoda, hogy Paxton erőszakos vámpírja a pusztításban próbált ideig-óráig örömöt lelni. Elveszett lélek volt egy másik nyolcvanas évekbeli filmben is: egészen kicsi szerepet játszott a Terminatorban, utcai kisgengszter volt, akit Arnold Schwarzenegger tett helyre.

Bill Paxton az Alkonytájt című filmben

Forrás: HBO

A bolygó neve: Halál tengerészgyalogosaként már nagyobb volt az arca, de csak addig, amíg szembe nem találkozott a xenomorfokkal, vagyis magával a Halállal. Utána pofázás helyett sajnos meghalt, de előtte azért próbálta tenni a dolgát.

Paxtonnak volt egy csomó olyan filmje, amiről méltatlanul megfeledkeztünk. Mindenki megtalálhatja a titkos kedvencét: a John Hughes-vígjátékokat kedvelők a Különös kísérletre, a neonoirok szerelmesei az Egy rossz lépésre, a Bill Pullman-kapcsolatra kíváncsiak a Brain Deadre emlékezhetnek (ez utóbbi nem összekeverendő a Hullajóval!). 

Bill Paxton az Egy rossz lépés című filmben

Forrás: AFP

A Titanicra pedig úgyis emlékszik mindenki, és benne Brock Lovitt tragikus figurájára. A tengerészre, akinek volt egy álma, az Óceán szívét viszont soha nem kaphatta meg.

Középen Bill Paxton a Titanicban

Forrás: InterCom

Bill Paxton rendezett is filmeket. Az Isten haragja című, súlyos és nagyszerű horrort, és A golfbajnokot Shia LaBeouffal. Mostanában is sok filmben játszott, utoljára a The Gamechangers című tévéfilmben láttam, Daniel Radcliffe partnereként. Kemény, konzervatív, egyenes embert játszott.

(Címlapi kép: InterCom)