Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Szőrös talpú bocskort és még 299 furcsa lábbelit állítanak ki

2017.03.02. 14:28
Hat kontinens és több mint ezer év cipőit, csizmáit, saruit és mokaszinjait állítják ki a Néprajzi Múzeumban. A március 5-én, vasárnap nyíló, háromszáz darabos tárlat a múzeum utolsó kiállítása a Kossuth téri épületben.

Bocskor, csizma, paduka című tárlat a mezítlábasságtól a szimbólumokon keresztül a viselettörténetig vizsgálja a lábbelik kultúrtörténetét, háromszáz darabon keresztül mutatva be a cipők formai és funkcionális sokszínűségét. Ki lesz állítva például egy indiai ujjgombos paduka (fából készült szandál), egy montenegrói szőrös talpú bocskor és egy erdélyi magyar hímzett csizma is. Láthatunk majd kéregből, szalmából, autógumiból és prémből készült cipőket is.

Az első terem a mezítlábasság hagyományát járja körbe, hiszen a kontinentális és melegebb éghajlatokon a lábbelinélküliség még a 20. században is mindennapos volt. Aztán külön terme lesz a hétköznapokon hordott cipőknek, és az ünnepi, rituálékkal egybekötött viseleteknek is. A tunéziai berbereknél például a menyasszony a vőlegénytől ajándékba kapott fél pár cipő felpróbálásával fogadja el a házassági ajánlatot, és az is kiderül a kiállításon, hogy a szibériai nők a menstruációs – „tisztátalansági” – időszakban nem hordhattak gyöngyös lábbelit.

A kiállítás november 30-i zárását követően a Néprajzi Múzeum a Kossuth téri épületből történő elköltözésre készülődik. Ekkortól a gyűjtemény átköltöztetésének előkészítéséhez kellenek majd a kiállítóterek, hogy 2018-ban elkezdhessék átszállítani a műtárgyakat a Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurációs és Raktárközpontba, majd kisebb részben az Ötvenhatosok terére tervezett új Néprajzi Múzeumba.

A zárvatartás idejére a múzeum tizenegy, külföldi és magyarországi külső helyszíneken bemutatható kiállítással készül – mondta el az MTI kérdésére Kemecsi Lajos főigazgató.

(Címlap: MTI/Bruzák Noémi)