Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Elterjedt a világon Emma Watson könyvelhagyó akciója

2017.03.09. 10:59
A Hagyj el egy könyvet a metróban! kezdeményezés még 2012-ben indult az Egyesült Királyságban, de igazi lendületet azóta vett, hogy Emma Watson elkezdte kedvenc feminista könyveinek saját kezűleg dedikált példányait elhagyni a metróban. Most már Európa számos nagyvárosában, Új-Zélandon és Dubajban is hódít az underground könyvterjesztés. 

Ahogy arról korábban mi is írtunk, Emma Watson idén januárban elindította Our Shared Shelf néven futó feminista könyvklubját a Goodreadsen. A színésznő 2014 óta az ENSZ női egyenjogúságért küzdő szervezetének jószolgálati nagykövete, és feltett szándéka, hogy népszerűsítse a feminista irodalmat. Éppen ezért ő is csatlakozott a könyvelhagyó kezdeményezéshez, és elsőnek száz példányban hagyta el egyik kedvenc olvasmányát, az afroamerikai költő, Maya Angelou memoárját a londoni metrókon. Mindegyik példányt saját kezűleg deikálta, és arra kérte a megtalálókat, hogy miután elolvasták, adják tovább valakinek a könyvet. 

A nemzetközi nőnap alkalmából pedig Emma Watson bejelentette, hogy a szervezet aktivistáival közösen világszerte ezer feminista olvasmányt fognak elhagyni. Így most már Új-Zelandtól Európa számos nagyvárosán át Dubajig találkozhatunk a metróban elhagyott könyvekkel. Cordelia Oxley, a projekt vezetője nemrégen azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy izgatottan tapasztalják, mennyire gombamód terjed a kezdeményezés a világ nagyvárosaiban. 

 (Címlapi kép: AFP)