Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Gondolta volna, hogy még egy Disney-mesén is fogást találnak a cenzorok?

2017.03.14. 10:22
A Walt Disney kénytelen volt elhalasztani A szépség és a szörnyeteg című film maláj bemutatóját egy egyértelműen nem heteroszexuális karakter miatt. Malajzia ugyanis keményen bünteti, ha a filmekben meggondolatlanul ábrázolják az LMBTQ-közösséghez tartozó szereplőket. 

A meggondolatlanság Malajzia esetében azt jelenti, hogy például egy meleg figura nem negatívan vagy nem a szexuális irányultsága miatt bűnbánóan van bemutatva. A homoszexualitás minden más ábrázolása szodómiának minősül (ahogy egyébként a túlzottan erotikus jelenetek is), amiért az alkotók sok év börtönt és korbácsbüntetést is kaphatnak. 

Érthető tehát, hogy a Walt Disney az Emma Watson főszereplésével készült A szépség és a szörnyeteg című film bemutatóját határozatlan ideig elhalasztotta Malajziában. Az ország cenzúráért felelős hatósága mindeközben nem érti a Disney vacillálását, hiszen a film vetítését engedélyezték, és csak egyetlen jelenetet kifogásoltak benne, amelyet a malájok szerint a Disney-nek ildomos lett volna kivágnia. A többségében muszlim ország cenzorai a rajzfilm-adaptáció kritikus pontját a LeFou nevű inas személyében találták meg; a mese főgonoszát, Gastont szolgáló szereplő szexuális érdeklődése ugyanis nem egyértelmű

Sajnos nemcsak a malájokat zavarja LeFou karaktere, de az oroszokat is, ahol miatta magasabb korhatárbesorolást kapott a Disney-film, és csak 16 éven felülieknek ajánlják A szépség és a szörnyeteget.

 (Címlap: Outnow.ch)