Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Nem szokásunk hazudni, higgyék el, ez az év filmes híre

2017.03.18. 10:37
A Netflix nevét mostantól imájukba foglalhatják a filmrajongók. Pénzt adnak Orson Welles utolsó filmjének befejezésére, aztán be is mutatják a The Other Side of the Windet.

Orson Welles 1970-ben kezdte forgatni a The Other Side of the Wind című filmjét. Nyolc hét alatt szeretett volna végezni a forgatással, végül hat éven át forgatta, és soha nem fejezte be a filmet. 1985-ben halt meg. Az elkészült anyagból azóta sokan szerettek volna kész filmet vágni, de különböző okok – leginkább pénzhiány – miatt ez azóta sem jött össze. Most viszont a Netflix pénzt ad a film befejezésére, aztán be is mutatja Welles utolsó rendezését.

Francois Truffaut és Orson Welles 1966-ban a cannes-i filmfesztiválon

Forrás: AFP

Wellesről, a filmtörténet egyik legnagyobb rendezőjéről (itt írtam róla hosszabban) tudni kell, hogy a hetvenes években már nem nagyon kapott pénzt a filmjeire. Huszonöt évesen, elsőfilmesként szabad kezet kapott Hollywoodban, a kábé minden idők legjobb filmjeként számon tartott Aranypolgár után viszont folyamatosan egyre nehezebb körülmények között kellett dolgoznia. Sok filmet rendezett ezután is, ebből számításaink szerint legalább négy remekmű, de egyre nehezebben, főleg béna film- és reklámszerepekkel szedte össze rájuk a pénzt.

Orson Welles John Huston 1956-os Moby Dick-adaptációjában

Forrás: Collection Christophel/Moulin Productions Inc.

A The Other Side of the Windet a saját házában forgatta, egy kiöregedett rendező a történet főszereplője. A főszerepet egy kiöregedett rendező, John Huston (A máltai sólyom, A Sierra Madre kincse) alakítja, mellette Peter Bogdanovich, Dennis Hopper és Welles utolsó élettársa, Oja Kodar is feltűnik a filmben. Egy Gary Graver nevű kezdő operatőr vette fel az egészet, aki 1970-ben ismeretlenül fölhívta Wellest, hogy szívesen elszegődne hozzá akármilyen minőségben, a rendező pedig mondta neki, hogy jöhet is, lehetne az új filmje operatőre. Graver évekre Welles szolgálatába szegődött, aztán elment pornórendezőnek. 

Erről az egészről megjelent egy könyv, a szerzője itt írt egy fantasztikus cikket is a The Other Side of the Wind és Welles kálváriájáról.

(Címlapi kép: Orson Welles az F for Fake című filmben. Forrás: AFP)