Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Az keres több pénzt, aki többet törődik a külsejével

2016.07.26. 10:39
Két amerikai szociológus szerint érdemes sminkre, frizurára és egyáltalán a külső megjelenésünkre költeni, mert ez a jövedelmünket is pozitívan befolyásolja.

Jaclyn Wong és Andrew Penner kutatásait a Fortune magazin ismertette: előbbi a chicagói, utóbbi a kaliforniai egyetemen dolgozik, közösen pedig azt vizsgálták, van-e összefüggés a külső megjelenés és a kereset között. A tanulmány nemcsak a jó külsejű emberek életkörülményeit hasonlította össze az átlagos megjelenésűekével, hanem külön kitért arra is, hogy a kutatás alanyai mekkora gondot fordítanak a külsejükre.

Wong és Penner kutatásaikat egy hosszabb ideje folyó tanulmányra alapozták, melyben 14 ezernél is több embert kérdeztek a jövedelmükről, a munkájukról és az iskoláikról. A tanulmány készítői továbbá osztályozták a megkérdezettek külsejét és azt is, hogy mennyit törődtek a megjelenésükkel: így a frizurájukkal, az öltözködésükkel, vagy nők esetében a sminkkel. 

A kutatás egyrészt megerősítette, hogy a jó külső előnyt jelent a munkahelyen: a vonzónak értékelt emberek 20 százalékkal kerestek többet az átlagos külsejűeknél. Ez a különbség azonban drámaian lecsökkent, amint a külső megjelenésre fordított energiát vizsgálták: „Ha többet törődsz a külsőddel, ugyanazokban az előnyökben részesülsz, mint a szimplán jó külsejű emberek” – állapította meg Penner. Különösen igaz ez a nőkre, akiknél az utóbbi szempont még nagyobb súllyal is esett a latba, mint maga a külső. 

Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy azok a nők, akik időt és pénzt nem kímélve törődnek a hajukkal és a sminkjükkel, jobban keresnek, mint akik kevésbé. Például egy átlagos külsejű, de a megjelenésével többet foglalkozó nő évi 6 ezer dollárral (több mint másfél millió forinttal) keres többet egy átlagos külsejű, és magával kevesebbet törődő kolléganőjénél. Sőt, az előbbi nő évente négyezer dollárral (egymillió forinttal) keres többet egy jó külsejű, de a megjelenésére csak átlagos figyelmet fordító nőnél. Bár a férfiaknál ez a különbség kisebb, Penner szerint a kutatás így is egyértelműen azt igazolja, hogy nemcsak a velünk született és a gének által eldöntött tulajdonságok játszhatnak szerepet a karrierünkben, hanem mi magunk is tehetünk a jó külsőért, és így a jó fizetésért.

(Címlapi kép: AFP)