Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Az ön telefonja mostantól egy menekült telefonja

2016.07.23. 17:28
Képzeljük el, hogy éppen a tengeren hánykolódunk egy lélekvesztőben, és csak az okostelefonunkkal tudunk tájékozódni, de egy idő után attól sem várhatunk segítséget. A BBC videójával egy kicsit mindannyian menekülteknek érezhetjük magunkat.

A videót készítő BBC Media Action célja az volt, hogy rövid időre mindenki beleképzelhesse magát a menekültek helyzetébe. Ehhez csináltak egy videót, amely telefonon lejátszva éppen olyan, mintha a telefon képernyőjét látnánk. Előbb SMS-t kapunk aputól, hogy jól vagyunk-e, majd GPS-szel sikerül meghatározni, merre járunk éppen.

A bajok viszont ezután kezdődnek: merül az akkumulátor, a SIM-kártyánk nem működik az országban, ahová érkeztünk, a kitörő vihar miatt pedig betörik a telefon képernyője, és annyit se látunk már, mint addig.

"El akartuk bizonytalanítani a felhasználókat. A telefonodat más irányítja, már nem a te kezedben van a sorsod. Folyamatosan az a kérdés, kiben bízhatsz meg?" - foglalta össze a videó készítője, Tom Hannen, hogy mire törekedtek a megvalósításkor. Közel száz menekülttel, és több szociális munkással is beszéltek, hogy minél hitelesebben megjelenítsék azt a tapasztalatot, milyen egy ismeretlen országban, információk és nyelvtudás nélkül boldogulni. 

(Címlapi kép: NurPhoto/Bartek Langer)