Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Nem is kerül olyan sokba a szuvenír az űrből

2016.07.23. 17:28
Július végén komoly aukciót tartottak űrutazós emléktárgyakból, de akinek nincs 15 ezer dollárja egy életnagyságú Szputnyik-modellre, az se csüggedjen.

A Bonham's aukciósház nemrég megrendezett űrtörténelmi árverésén olyan dolgok kerültek kalapács alá, mint az Apollo 11 expedíció holdtérképe (ez 40 ezer dollárért kelt el), egy életnagyságú Szputnyik-modell (amelyért 269 ezer dollárt, vagyis mintegy 77 millió forintot fizettek), vagy Don Pettit űrhajós szkafandere, amelyben hazatért a Szojuz TMA-1 fedélzetén a Columbia űrsikló katasztrófája után (62 500 dollárba került). A Bonham's gyűjteményében itt lehet gyönyörködni.

A Szputnyik-1

Forrás: Wikimedia Commons

A Bonham's kifejezetten ritka tárgyakra specializálódott, amelyeknek alaposan meg is kéri az árát. De az űrutazás szerelmesei – Amerikában főleg az a korosztály, amelyik a tévében már élőben láthatta a Holdra szállást – olcsóbban is beszerezhetnek néhány emléktárgyat.

Robert Pearlman 1999 júliusában indította el a collectSpace nevű weboldalt, amely összeköti a világ űrszuvenírgyűjtőit, jelenleg nagyjából 50 ezer felhasználót. „Elég kifizetni egy bélyeg árát, ha levelet küldünk a NASA-nak egy űrhajós aláírását kérve. 100 dollárból is lehet gyűjteményt építeni aláírt fényképekből, vagy az űrt megjárt űrhajók, műholdak kisebb alkatrészeiből” – mondta Pearlman a Wirednek. 

Most mondja valaki, hogy ezek után nincs kedve belevágni az űrszuvenírgyűjtésbe.

(Címlapi kép: NASA)