Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ilyen, amikor a Twitteren elszabadulnak a trollok

2016.07.26. 09:59
Az új Szellemirtók egyik női főszereplője, Leslie Jones az utálkozó trollok kemény kereszttüzének volt kitéve napokig a Twitteren. A közösségi oldal ennek eredményeképpen végül egy igen befolyásos trollt tiltott le véglegesen a felhasználói közül, de a Twitter vezetése egyértelműen későn reagált, a nőgyűlölő, rasszista posztok addigra elözönlötték Jones oldalát. A Twitter láthatóan egyelőre nem tud hatékonyan mit kezdeni a cyberbullyinggal. 

A Saturday Night Live állandó vendége és a nálunk július 28-án mozikba kerülő Szellemirtók női rebootjának egyik főszereplője, Leslie Jones két nap kihagyás után tért vissza a Twitterre. A színészt múlt hét kedden gyakorlatilag elüldözték a közösségi oldalról, miután elkeseredettségében már nem tudta felvenni a harcot az őt zaklató felhasználókkal. Leslie Jones nyakába a Szellemirtók amerikai bemutatóját követően borult a rasszista és nőgyűlölő megjegyzésekkel telehányt levesestál, többek között például egy majomhoz hasonlították.

Ahelyett azonban, hogy Jones blokkolta volna az őt ért támadásokat, adta a lovat a trollok alá, és megpróbálta válaszokkal, kommentekkel kivédeni a záporozó ocsmányságokat. Ezenkívül felhívta a követői figyelmét arra, hogy egy hamis profillal valaki homofób és antiszemita megjegyzéseket tesz a nevében, majd végül arra biztatta a rajongóit, hogy legyenek hangosabbak az ellenségeinél, és álljanak ki mellette. Ez a harc így ment napokig, mire a színész feladta, és leszedette magát egy rövid időre a Twitterről. 

 

Vajon tanul-e ebből a Twitter?

A történtek hatására nemcsak a rajongók, hanem a kollégák is kiálltak a színész mellett, elindult az ellenkampány, a LoveForLeslie mozgalom, többek között a Szellemirtók rendezője, Paul Feig is a #LoveForLeslie hashtaggal posztolt. 

A közösségi oldal reakciója azonban megkésve érkezett, először egy állásfoglalást jelentettek meg. „Ez a gyalázkodó viselkedés a Twitteren nem megengedett, közbelépünk azon felhasználók esetében, akikről Leslie és mások részéről bejelentés érkezett hozzánk” – írta a Twitter szóvivője, aki hozzátette azt is, hogy bár bíznak az emberekben, hogy bejelentik az ehhez hasonló eseteket, de ez nyilvánvalóan nem elég, ezért azon dolgoznak a cégnél, hogy hatékonyabb eszközeik legyenek a zaklatások kivédésére. 

A Szellemirtók női rebootjának csapata: Leslie Jones, Melissa McCarthy, Kristen Wiig és Kate Mckinnon

Forrás: Origo

Erre szükség is lenne, mert mire a Twitter közbelépett, addigra már napok teltek el úgy, hogy szabadon röpködtek a gyűlölködő bejegyzések, és szintén beletelt egy kis gondolkodási időbe, amíg az ügy egyik főkolomposát, a Twitter ügyeletes főgonoszát is sikerült letiltani. Egy nappal azután, hogy Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója közvetlenül felvette a kapcsolatot Leslie Jonesszal, hogy elnézést kérjen tőle, egy Milo Yiannopoulos nevű meleg aktivistát (@Nero néven trollkodott), egyben a Breitbart című lap tech rovatának konzervatív és provokatív szerkesztőjét véglegesen törölték a felhasználók közül. A négyszázezres követői táborral rendelkező Yiannopoulost tartják ugyanis a Jones-elleni gyűlöletkampány forrásának, a sajtó szerint az ő filmkritikája, és különösen a Jonesra vonatkozó negatív megjegyzései váltották ki a közösségi oldalon végigfutó hullámot. 

Bár az ismerten antifeminista és antiiszlamista nézeteket valló férfit hosszabb-rövidebb időre már többször felfüggesztették a felhasználók közül, a Twitter szabályait tekintve mégsem annyira egyértelmű, hogy miért éppen most tiltották le őt végérvényesen. Főként azért nem – írja a Verge –, mert közvetlenül nem Yiannopoulos tehető felelőssé azért, amiért mások rasszista megjegyzéseket tettek Jones-ra, ő csak kvázi kitette rá a céltáblát. Ráadásul a Trump mellett kampányoló fenegyerek (a republikánus elnökjelöltet az írásaiban általában csak Daddynek nevezi) nem is Jones származását, hanem a színész szellemi képességeit és kvalitásait piszkálta (bár nem kevésbé bántóan).

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Drew Angerer

Annak, hogy a Twitternél az ő esetében miért éppen most telt be a pohár, valószínűleg az ügy nyilvánossága az oka. Ahogy egy ohiói cyberbullyinggal foglalkozó projekt, a TrollBusters alapítója, Michelle Ferrier nyilatkozta: a Yiannopoulos kiváltotta gyűlöletkampányhoz hasonló zaklatásokba minden áldott nap bele lehet futni a Twitteren, a mostani médiafigyelmet kiváltó eset nem kirívó eset. A Twitter azonban láthatóan csak akkor reagál gyorsan, ha egy közszereplő van a célkeresztben.

A közösségi oldalnak tehát fel kell kötnie a gatyát a hasonló történések elkerülésére, habár ez egyáltalán nem lesz egyszerű. A Verge megjegyzi ugyanis, hogy a közösségi oldalak közül éppen a Twitter szabályozása az egyik leglazább. Egyrészt, ha blokkolnak is valakit, az egy másik felhasználónévvel újra a ringben lehet, másrészt túl nagy szabadságot adnak a sokszor sértő vélemények kifejtéséhez: szigorúan és azonnal csak a terrorizmus támogatóit szűrik ki. Az olyan népszerű, de rosszindulató felhasználókkal is nehéz mit kezdeni, mint amilyen Yiannopoulos is, mivel ők anélkül tudják a kiszemelt áldozatra trollok ezreit rázúdítani, hogy bárkit is konkrétan sértegetnének. Hiszen elég csak betaggelni a célszemély nevét, hozzáfűzni valami negatív megjegyzést, kritikát, és mindenki, akinek az adott ember a bögyében van, vagy csak puszán a bőrszíne zavarja, már tüzelhet is.

(Címlapi kép: AFP/Valerie Macon)