Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Felszállt a világ legnagyobb légi járműve, a nagy fenék!

2016.08.18. 12:29
Airlander 10-re keresztelték azt a léghajót, amely a héten indult tesztútjára az angliai Cardington repülőtérről. A hatalmas jármű nem kellett az amerikai hadseregnek, úgyhogy a jövőben civil szállításra fogják használni. Előnye, hogy sokáig képes a levegőben maradni, és kifejezetten jól mutat hátulról.

Mikor szerdán délután felemelkedett a 92 méter hosszú és tízezer kilogramm teher szállítására alkalmas léghajó, mindenki csak egyre tudott gondolni: ez az Airlander 10 úgy néz ki, mint egy hatalmas fenék a levegőben! És igaz is, a héliummal töltött, de dízellel hajtott járműnek valóban elég formás hátsója van: 

Forrás: AFP/Justin Tallis

Az Airlander 10-et az angol Hybrid Air Vehicles cég tervezte még az amerikai hadsereg számára 2012-ben, de a katonaság végül egyetlenegyszer sem használta a léghajót. Ezért egy évvel később a cég visszavásárolta a gépet az amerikai kormánytól, és úgy döntött, hogy a nemzetközi kereskedelemben veszi majd hasznát. Az Airlander jelenleg a leghosszabb légi jármű a világon, kézivezérléssel 4-5 napig tud a levegőben maradni, robotpilótával viszont akár két hetet is képes megszakítás nélkül a föld felett tölteni, amennyiben a sebességét óránkénti 150 kilométer alatt tartják.

A mostani, naplementés tesztrepülésén a léghajó 1524 méter magasra emelkedett és meglehetősen lassan, 35 csomós sebességgel (64 km/h-val) haladt.