Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A súlyuk miatt tiltottak le műsorvezetőnőket az egyiptomi tévénél

2016.08.18. 13:32
Az Egyiptomi Rádiós és Televíziós Szövetség vezetője azzal indokolta a döntést, hogy alacsony az állami televíziós csatornák nézettsége, és ehhez a műsorvezetők külsejének is köze lehet. Az érintett nyolc női műsorvezetőt az egyhónapos felfüggesztés ideje alatt diétára biztatják, annak érdekében, hogy előnyösebb megjelenéssel térhessenek vissza a képernyőre. 

Nagy port kavart az elmúlt napokban az Egyiptomi Rádiós és Televíziós Szövetség meglehetősen diszkriminatív új rendelete.  A New York Times értesülései szerint a testület élén egy olyan nő hozta meg a döntést, aki korábban maga is televíziós műsorvezetőként dolgozott. 

Az Independent arról írt, hogy a szövetséget vezető Safaa Hegazyt a közszolgálati csatornák ráncfelvarrásával bízták meg. A lap szerint Hegazy vonzó női televíziós műsorvezetőkkel szeretné visszacsábítani a külföldi csatornákra átpártoló nézőket, ezért küldte egyhónapos diétára a nyolc műsorvezetőnőt. 

Egy független egyiptomi sajtószóvívő, Mustafa Shaky szerint viszont semmi köze egymáshoz a női műsorvezetők kinézetének és az állami adók radikális nézettségcsökkenésének. A Timesnak nyilatkozó sajtószóvívő szerint az emberek azért nem nézik az állami adókat, mert nem hitelesek, nevetségesen elfogult hírforrásokból dolgoznak és nem gyártanak minőségi anyagokat. Mindezt szerinte ez a lépésük is alátámasztja. 

Forrás: Youtube

A tudósítások a 2011-es arab tavasz fegyveres felkeléseiről (vagy leginkább elhallgatások és a sérültek, halottak számának kozmetikázása) alaposan megingatta az emberek bizalmát az állami hírcsatornákban. Bár a felkelések révén végül sikerült eltávolítani hatalmából Hosni Mubarak elnököt, a jelenlegi, túlnyomóan katonai vezetőkből álló kormány alatt sem működhet szabadon a sajtó. Különösen a közszolgálati adóknál dolgozó újságíróknak kell nagyon megválogatni a szavaikat, ha meg akarják tartani az állásukat. 

Az ügyben érintett női műsorvezetők zöme nem nyilatkozott a döntésről, többen jelezték, hogy szeretnék a családjukkal együtt feldolgozni a történteket. A BBC-nek megszólaló műsorvezetőnő, Khadija Khattab pedig egyenesen arra kérte az egyiptomi nézőket, hogy ők törjenek pálcát a megjelenése felette. 

A döntést az egyik legnagyobb egyiptomi nőjogi szervezet (Women's Centre for Guidance and Legal Awareness) egyenesen a nők elleni erőszak megnyilvánulásaként aposztrofálta. A kritikák ellenére az Egyiptomi Rádiós és Televíziós Szövetség kitart a döntése mellett, sőt egyik menedzserük azt is elmondta, hogy hamarosan a férfi műsorvezetőknél is bevezetik a rendeletet:

„Az emberek évek óta piszkálják a műsorvezetőinket a kinézetük és a képzettségük hiánya miatt. Amikor meg végre reformokat hajtanánk végre, akkor felháborodnak. Ez furcsa” – értetlenkedett  a Buzz Feed Newsnak adott  interjúban a menedzser. 

(Címlapi kép: Thinkstock)