Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Megszűnik a Gawker.com

2016.08.19. 11:25
A döntés napokkal azután született, hogy egy spanyol nyelvű amerikai televíziós hálózat megvette a Gawker Media mind a hét weboldalát, és pár hónappal azután, hogy egy start up-milliárdos támogatásával Hulk Hogan, egykori pankrátor, egy nyilvánosságra hozott szexvideó miatt pert nyert a Gawker ellen.

A Univision televíziós hálózat a hét elején vette meg 135 millió dollárért a Gawker Mediát, miután a hét weboldalas portfólióval rendelkező cég idén júniusban csődvédelmet kért és árverés alá került.

A médiacsoport tulajdonképpen az ellene indult kisebb lejárató kampányba bukott bele. A Gawkert márciusban 115 millió dollár kártérítésre kötelezték, mert a Gawker.com négy évvel ezelőtt leközölt egy részletet egy szexvideóból, benne Hulk Hogannel, az egykori pankrátorral. Már a per elvesztése előtt azt pedzegették a lapok, hogy a Gawker egy ilyen nagy összegű kártérítésbe akár bele is rokkanhat.

A pereskedésnek fontos háttérszereplője volt az a startup-milliárdos Peter Thiel is, aki többek között a PayPal egyik alapítója, és ő volt a Facebookban fantáziát látó első külső befektető egyike. Thiel azóta esküdt ellensége a Gawker Mediának, hogy 2007-ben a Gawker.com azt állította róla, hogy meleg. 

A közel tizennégy éve működő Gawker.com forradalmasította az internetes újságírást, elhatárolódott a tradícionális újságírás merevségétől, a blogos vonalon haladtak tovább. Az itt dolgozó újságírók úgy gondolták, hogy a pénzügyi függetlenségük megvédte őket attól, hogy bárki felülről nyomást gyakoroljon rájuk.

A Gawker Mediának magyar érintettsége is van, a cég egy része Magyarországon van bejegyezve, és egykor a Cink.hu is Gawker-blogként működött.