Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A vérző fejű szíriai kisfiú világa mostantól még félelmetesebb

2016.08.21. 07:00
Szombat éjjel meghalt annak az ötéves szíriai kisfiúnak a bátyja, akit napokig kezeltek válságos állapotban egy aleppói kórházban, miután a házukat bombatalálat érte. A tízéves Ali Daqneesht a romok alól mentették ki, de olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az orvosok már nem tudták megmenteni az életét. A mentőautóban sokkos állapotban ülő öccséről készült fotó a napokban bejárta az egész világsajtót és a közösségi oldalakat, közben pedig számos fontos kérdést vetett fel az ikonikus képek szerepéről és a nyugati társadalmak közönyéről. 

Az ötéves Omran Daqneesh nevét azután ismerte meg a világ, hogy szerdán a rezsimhez hű erők ismét légi csapást mértek Aleppóra. A családja házát is bombatalálat érte és többedmagával mentették ki a romok alól. Mahmoud Raslan fotóriporter már a mentőautóban ülve fényképezte le a sokkos állapotban lévő, tetőtől-talpig poros, vérző kisfiút. A háború minden borzalmát és a legártatlanabbak igazságtalan szenvedéseit magába sűrítő kép hamar bejárta a világsajtót és emberek millióinak Facebook, Twitter és Instagram falára került ki. 

A fenti ikonikus képnek a következménye tulajdonképpen az is, hogy most az egész világ értesülhetett a kisfiú tízéves bátyjának haláláról, aki közel sem az egyetlen ártatlan gyermekáldozata a szerdai bombázásoknak, és természetesen az elmúlt évek légi csapásainak sem. 

Ugyanakkor a mentőautóban ülő kisfiúról készült fotó számos fontos kérdést felvet, amiről a napokban a hazai és a külföldi sajtóban is heves viták folytak. Például, hogy

etikus-e valakit (különösen egy magatehetetlen kisgyereket) sokkos állapotban lefényképezni

vagy a jóléti társadalmak figyelmének felkeltése érdekében nincsenek etikai határok a háború borzalmainak bemutatásában? Ugyanez a kérdés más kontextusban a közelmúlt európai terrortámadásai során is többször felmerült. A tavaszi brüsszeli terrortámadások egyik legismertebb fotójává vált például ez a kép, amely a reptéri bombatámadás utáni első sokkot örökíti meg.

Forrás: AFP/Ketevan Kardava

 De visszakanyarodva a szíriai kisfiú fotójához, azt is többen felvetették, hogy 

miért éppen egy ilyen kép mozgatja meg a távoli országok háborús konfliktusaira amúgy nem túl fogékony jóléti társadalmakat? 

Az Unicef idén márciusban publikált jelentése szerint összesen 8,4 millió szíriai gyerek érintett közvetlenül az öt éve tartó háborús konfliktusban. Ez az ország gyereknépességének a 80 százaléka. Közülük 7 millióan tartós mélyszegénységben élnek, szétbombázott, gyakran víztől és élelemtől napokra vagy hetekre elzárt területeken. Rég elfeledett betegségek ütötték fel a fejüket, miközben a kórházak nagy része megsemmisült a bombázásokban. A segélyszervezetek helyszíni jelenléte nélkül gyakorlatilag évek óta teljesen lebénult volna az oktatás, mert az iskolák nagy része használhatatlanná vált.

Mégis, az Unicef hosszú jelentése sokkal kevesebb embert mozgatott meg, mint egyetlen, háborús borzalmakat magába sűrítő ikonikus kép. Mindez a vizualitás erejéről tanúskodik, és ahogy mi is írtunk róla a napokban, nem is feltétlenül róható fel a kimerevített képekre fogékony emberi agynak. A kérdés inkább az, hogy 

mihez kezdünk ezután az ötéves Omran Daqneesh képével? 

Megosztjuk a Facebookon? Vagy esetleg még közösen méltatlankodunk egyet rajta a barátainkkal és csak aztán felejtjük el? Jóléti társadalmakban sokszor hajlamosak vagyunk művészeti alkotásként tekinteni az ilyen típusú képeket, még ha nagy valószínűséggel nem is ezzel a szándékkal készültek. Sokkal inkább egy korszak dokumentálása a szerepük, de legalább ilyen fontos céljuk lehet a segítő szándékú emberek mozgósítása.

Húsz év múlva valószínűleg ez a kép is visszaköszön majd egy kortárs múzeumban, és ugyanolyan szimbolikus alkotás lesz belőle, mint ahogy Steve McCurry afgán lányról készült képéből. Most egyelőre az lehet a legnagyobb ereje, hogy felhívja a figyelmet a szíriai polgárháború áldozataira.  

(Címlapi kép: Aleppo Media Centre)