Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Állami kitüntetést és Oscar-díjat visszautasítani becsületbeli ügy

2016.08.22. 13:59
Nem először lát a világ olyat, hogy tudósok, írók, színészek tűrhetetlennek tartják, hogy egy kitüntetéssel közös platformra kerüljenek számukra vállalhatatlan személyekkel. Az augusztus 20-a alkalmából átadott Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét már több mint huszonöten küldték vissza, mert nem akartak sorsközösséget vállalni a frissen kitüntetett Bayer Zsolttal. Ennek apropóján szedtük össze, hogy ki miért nem kért a legmagasabb francia, brit vagy magyar állami kitüntetésből, illetve ki mondott nemet még az Oscar-díjra is. 

Sophie Marceau

Sophie Marceau a legmagasabb francia állami elismerést, a Francia Köztársaság Becsületrendjét utasította vissza idén márciusban, mivel nem értett egyet azzal, hogy pár nappal korábban a szaúdi koronaherceg – egyben belügyminiszter – is hasonló kitüntetésben részesült. Nemcsak Marceau, hanem egész Franciaország megdöbbent, hogy Francois Hollande köztársasági elnök diszkréten, a nyilvánosság értesítése nélkül Becsületrendet adományozott Mohammed bin Nayefnek, aki a zsarnoki, tömeges kivégzéseiről ismert monarchia trónörököse. A botrányt tovább fokozta, amikor kiderült, hogy a szaúdi herceg maga kérte a kitüntetést.

Sophie Marceau nem közösködött a szaúdi herceggel

Forrás: AFP/Loic Venance

Elie Wiesel

Az idén júliusban elhunyt, Nobel-békedíjas Elie Wiesel 2004-ben kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét, de 2012-ben vissza is adta azt. A legmagasabb magyar állami kitüntetésről azért mondott le, mert a magyar kormány hivatalosan is képviseltette magát Nyírő József újratemetésén. Az író, és egyben az egyik legismertebb auschwitzi túlélő így jelezte, hogy nem szeretné, ha bármilyen köze lenne egy olyan országhoz, amelynek „irányítói támogatják a magyar múlt tragikus és bűnös időszakainak – nevezetesen a háború alatti Magyarország vezetői több százezer magyar zsidó deportálásában és meggyilkolásában játszott szerepének – tisztára mosását”. 

John Lennon

A Beatles tagjai 1965-ben kapták meg a Brit Birodalom Rendjét, és bár John Lennon sosem volt nagy híve a birodalmi establishmentnek, de ekkor még elfogadta a címet. Négy évvel később azonban visszaküldte a kitüntetést a királynőnek egy kedves kis levél kíséretében.

„Őfelsége, ezennel visszaszolgáltatom kitüntetésemet, tiltakozásul Nagy-Britannia részvétele ellen a nigériai polgárháborúban, valamint az ellen is, hogy támogatja Amerikát a vietnami háborúban. És azért, mert a Cold Turkey című dalom elkezdett lecsúszni a slágerlistákról. Szeretettel, Zsákos John Lennon

Ez persze nem volt több szimbolikus gesztusnál, Lennon ennek ellenére élete végéig lovag maradt. Aki ugyanis egyszer elfogadja, az többé nem tudja elveszíteni ezt a címet, akárhogy próbálkozik is.

George C. Scott

Hogy mit csinált George C. Scott, amikor épp megnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart? Csak azt, amit nyilván mindnyájan tettünk volna: megnézett egy hokimeccset a tévében, aztán elment aludni. Az akkor 44 éves színészt a Patton címszerepéért díjazták, és ő volt az első, aki visszautasította az elismerést, teljesen sokkolva ezzel Hollywoodot.

Scott egyik interjújában „több órás húspiachoz" hasonlította a gálát, és semmi kedve nem volt ahhoz, hogy ott bájologjon. Végül a film producere vette át helyette a díjat a kissé megszeppent Goldie Hawntól, Scott helyett is nagyot hálálkodva az Akadémiának. A példátlan eset hónapokig lázban tartotta a sajtót; voltak, akik hangosan elítélték a színészt, mások támogatták. Scott csak annyit mondott pár évvel később: „Azt kell tennem, ami értékes számomra: megőriznem a lelkem magamnak”.

Marlon Brando

Marlon Brando még George C. Scottnál is nagyobb botrányt kavart, mikor bojkottálta az 1973-as Oscar-gálát, amelyen neki ítélték a díjat A keresztapa Don Corleone-alakításáért. Brando nem jelent meg a gálán, inkább egy fiatal apacs színésznőt küldött maga helyett, aki törzsi viseletben olvasta fel a színész üzenetét: „Én képviselem ezen az estén Marlon Brandót, aki arra kért, mondjam el, hogy sajnos nem tudja elfogadni ezt a nagylelkűen neki ítélt díjat. Mégpedig amiatt, ahogy a mai filmipar az indiánokkal bánik" – mondta Sacheen Littlefeather, miközben Roger Moore és Liv Ullman a színpad szélén feszengett a gazdátlan Oscarral a kezükben.

David Bowie

David Bowie – Paul McCartney-val, Elton Johnnal és Mick Jaggerrel ellentétben – nem látta értelmét annak, hogy II. Erzsébet brit királynő lovaggá üsse.

Soha nem állt szándékomban bármi ilyesmit elfogadni. Komolyan nem tudom, hogy mire föl. Nem ezért szentelem a munkának az életemet

– nyilatkozta Bowie, aki 2003-ban utasította vissza a lovagrenden kívüli lovag címet.

Hawking nem kedveli a címek osztogatását

Forrás: AFP/Evert Elzinga

Stephen Hawking

A tudományos világ legnagyobb celebjének még a 90-es években ajánlották fel a lovagi címet, de nem kért belőle. Hawking azzal indokolta döntését, hogy nem kedveli az efféle titulusokat, sőt a címosztogatás egész koncepcióját ki nem állhatja. Az sem tetszett neki, hogy a kormány szerinte teljesen rosszul kezelte a tudományos támogatásokat. Ennek ellenére elfogadott több díjat is, mind a Royal Society of Artstól, mind az amerikai elnöktől.

Moldova György

Moldova György számos kitüntetéssel büszkélkedhet (köztük a Kossuth-díjjal és Prima Primissima díjjal is), de voltak időszakai, amikor különböző indokokra hivatkozva többször is visszautasított elismeréseket. Először 1957-ben tagadta meg a József Attila-díjat azért, mert osztályfőnöke, Háy Gyula író, és osztálytársa, Csurka István író börtönben ültek. Aztán 2003-ban a főváros Pro Urbe díjára mondott nemet, így fejezve ki ellenérzését azzal szemben, hogy egyes politikusok milliárdokat lopnak a „kisember kárára". Hasonló okokból nem kért Kőbánya díszpolgári címéből sem.

(Címlapi kép: AFP/Nicolas Tucat)