Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Egy komoly színésznőnek nem lehetnek nagy mellei?

2016.08.23. 08:35
Helen Mirren a szexista zivatarban is egy istennő.

A napokban bukkant fel a múltból, egész pontosan 1975-ből egy kordokumentum értékű interjú Helen Mirrennel, amelyből tanulságosan – és zavaróan ismerősen – bomlanak ki a máig velünk élő szexista felvetések, és amelyből azt is megtudjuk, hogy Mirren már akkor istennőként kezelte ezeket a helyzeteket. A fiatal színésznő ekkor már a Royal Shakespeare Company tagja volt, televíziós szerepei voltak, és épp Lady Macbeth szerepére készült, vagyis az interjúnak a felívelő karrierje volt a témája. Vagyis lett volna.

Forrás: AFP

A Parkinson című talk show házigazdája, Michael Parkinson ugyanis a kezdetektől fogva szexuális utalásokkal töltötte meg a beszélgetést. Például „szexkirálynőként" mutatta be Mirrent, és kritikusokat idézve rögtön az elején felemlegette, hogy milyen nagyszerű „kurvás erotikus" kisugárzása van. Nyilván ez remek alap egy interjúhoz egy fiatal színésznővel, de Parkinsonnak volt még a tarsolyában pár ütős felvetés. Például ez:

Ön idézőjelben egy komoly színésznő.

Erre a mondatra és az idézőjelekre még a kezével is rásegített, ha nem lenne világos, mire Mirren elegánsan visszakérdezett. „Idézőjelben? Hogy érti, hogy idézőjelben? Hogy merészeli?"

Parkinson azonban csak most melegedett bele, és előállt a következő kérdéssel: „Lehet-e tényként venni, hogy az, amit leginkább a felszereléseként lehet leírni, akadályozza önt abban, hogy komoly színésznőnek tartsák?" Mirren itt arra kérte, pontosítsa, mit is ért a felszerelés alatt, és Parkinson ezt fenntartások nélkül meg is tette: „A fizikai adottságaira gondoltam".

„Például az ujjaimra?" – próbálta Mirren rávezetni a riportert arra, hogy hülyeséget beszél, de Parkinson továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy a színészi képességeiről az alakjának a függvényében beszéljenek. Itt Mirren már nem bírta tovább, és visszakérdezett:

Mert a komoly színésznőknek nem lehet nagy mellük, erre gondol?

Parkinson ezen a ponton teljesen kitárulkozott, mert elismerte, hogy „azt hiszem, elvonhatja a figyelmet az előadásukról, ha érti mire gondolok". Mirren itt kénytelen volt bevinni a győztes találatot:

„Nem állítanám, hogy ez feltétlenül igaz. Úgy értem, milyen pocsék lehet az az előadás, ha az embereket minden másnál jobban érdekli a melled mérete? Azt remélem, hogy az előadás, a játék, a színpadon és a nézőtéren ülő emberek között kialakuló élő kapcsolat felülírja az ilyen unalmas kérdéseket." 

Az interjú mély nyomot hagyott az Oscar-díjas színésznőben. Amikor később visszanézte, a Telegraphnak azt mondta: bár ez volt az első talk show-ja, és nagyon tartott tőle, egész jól állta a sarat. „Olyan fiatal voltam és tapasztalatlan. Ő meg egy szexista vén seggfej. Tényleg az volt. A mai napig tagadja, hogy szexista volt, de hiába".

Évekkel később, 2006-ban Mirren ezt szemtől szemben is közölhette Parkinsonnal, aki akkor abból az alkalomból készített interjút a színésznővel, hogy II. Erzsébet királynő szerepébe bújt. És Parkinson ismét felhozta a melleit. „Őrülök, hogy szóba hoztad, Michael. Mert nem tudsz ellenállni nekik, igaz? Ez volt a gond akkor is, amikor először találkoztunk. Muszáj volt a mellemről beszélned. Hát itt vagyunk, a kör bezárult". 

(Címlapi kép: AFP)