Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Olaszok, csináljatok gyereket!

2016.09.04. 08:51
Az olasz kormány kézbe vette a népesedési problémák megoldását, de a végeredmény nagyon kínos lett.

Olaszországban a kormányzati propagandát is bevetetették, hogy az embereknek megjöjjön a kedvük a gyereknemzéshez. Az állami ösztönzés részeként szeptember 22-ét a termékenység napjának nyilvánította az olasz egészségügyi miniszter, Beatrice Lorenzin. A kampányt 12 promóciós reklámmal vezették fel, és az ügy azonnal félrecsúszott.

Volt olyan hirdetés, amely kifejezetten a megfélemlítésre alapozott.

A szépségnek nincs kora. De a termékenységnek van.

A férfitermékenység sokkal sérülékenyebb, mint gondolná.

– ijesztettek rá mindkét nemre a kreatívok. 

A termékenység napját felvezető weboldalról a nagy felháborodás miatt már eltávolították a legtöbb tartalmat. A kampány bírálói szerint az olasz kormánynak sikerült mindenkit megbántania: azokat is, akiknek nem lehet gyerekük, és azokat is, akik szeretnének, de például nincs munkájuk. Az egészségügyi minisztérium ezt másképp látja, az elképzelés szerint a kampánnyal csak a csökkenő születésszámra, a szülővé válás szépségeire akarták felhívni a figyelmet.

A kormányokat szerte Európában aggasztják az alacsony születési adatok. Míg 1970-ben 2,4 gyerek volt az egy nőre eső átlag, addig 2013-ra ez 1,5-re csökkent. Az OECD számításai szerint 2,1 gyerek lenne az ideális, ha az európai országok fel akarják venni a harcot a társadalom elöregedése és az ezzel járó következmények ellen. 

Bár Olaszországban jól működik a szülési szabadság intézménye, a gyereket vállaló nők mégis kiszolgáltatottak a munkaerőpiacon.

(Címlapi kép: AFP)