Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Megint mellényúlt a Facebook

2016.09.11. 09:37
Napokig a Facebook legnépszerűbb tartalmai közé tartoztak a 2001. szeptember 11-i terrortámadásról megemlékező  írások, videók.  De egy konspirációs elméletekről szóló cikk miatt most az egész témát eltávolították a közösségi oldal szerkesztői. 

Néhány napja nagy port kavart, hogy a Facebook nem helyénvaló tartalomnak minősítette és törölte egy norvég lap cikkét, egy benne szereplő háborús fotó miatt. Most pedig a 2001. szeptember 11-i terrortámadással kapcsolatos tartalmakat vette ki legnépszerűbb témái közül a közösségi oldal. 

A cenzúra a Daily Star napokban megjelent írása miatt történt, ami egy terrortámadással kapcsolatos konspirációs elmélet igazságtartalmát feszegette. Eszerint az ikertornyok nem csak az eltérített repülők miatt dőltek le, hanem a becsapódással egyidejűleg az épületek belsejében is bombák robbantak. 

A WTC tornyainak összeomlása

Forrás: Picasa 2.0

A Facebook gyorsan lépett és eltávolították a találgatásokon alapuló cikket. Ez önmagában még nem lett volna kifogásolható, csakhogy ezzel együtt a szeptember 11-gyel kapcsolatos témát is törölték a felhasználók számára feldobott tartalmak közül. Így gyakorlatilag valamennyi, az évfordulóval kapcsolatban megjelent írást eldugtak a facebookozók szeme elől, aminek a lapok szerkesztői érthetően nem örülnek.  Sok híroldal és újság ugyanis a Facebookon keresztül igyekszik elérni az olvasóit, a felhasználók hírfolyamáért pedig egy algoritmus felel .

A közösségi oldal szóvivője szerint azért volt szükség erre a lépésre, mert egy valótlánságot állító cikk jelent meg a témában.

„Amíg nem tudjuk garantálni, hogy ne jelenhessenek meg hasonlóan félrevezető tartalmak a Facebookon, ideiglenesen el kellett távolítanunk az egész témát" - indokolta a döntést a Washington Postnak a szóvivő.

(Címlapi kép: AFP)