Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Kiszabadították a tudósokat a jegesmedvék fogságából

2016.09.14. 16:57
Az orosz meteorológusok két hétig voltak bezárva a sarkköri mérőállomásra, végül kutyákkal sikerült elkergetni az épület körül ólálkodó jegesmedvéket. Az esetnek köze lehet a klímaváltozáshoz is.

Mindez a Jeges-tenger egyik szigetén, a Szibéria partjaihoz közeli Troynoyon történt. A tíz felnőtt jegesmedve augusztus végén vette körbe az állomást, foglyul ejtve az ott dolgozó öt kutatót, akik között két házaspár is volt. A tudósok eddigre kifogytak a riasztófényekből, így nem tudtak mivel elriasztani az őket ostromló csapatot.

Két hét szobafogság

Ráadásul a következő hajó eredetileg csak egy hónap múlva érkezett volna, ám végül két hét után szerencsésen kiszabadították a szigeten rekedt kutatókat. Egy kutyákkal és riasztófényekkel felszerelkezett orosz expedíció épp a közelben haladt el, így ők el tudták űzni a medvéket a mérőállomás környékéről.

A felmelegedés az oka

Az eset ugyan nem egyedi, de a medvék nagy száma mindenképp szokatlan – mondta az orosz meteorológiai intézet szóvivője a Guardiannek. Szerinte mindennek a klímaváltozáshoz is köze van, hiszen az állatok nem tudtak átmenni a szomszédos szigetekre, mert túl hamar elolvadtak a jégtáblák. Toynoyon viszont nem maradt elég élelem, így logikus, hogy az állomásnál próbálkoztak. Azt nagyon fontosnak tartják, hogyha van lehetőség, mind az emberek, mind az állatok épségét megőrizzék az ilyen eseteknél.

(Címlapi kép: Biosphoto/Patrick Kientz)