Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Unatkozik? Inkább nyomozzon illegális halászhajók után!

2016.09.18. 15:44
Naponta több tízezer halászhajó fésüli át az óceánokat a jófogás érdekében, és vannak köztük olyanok, amelyek illegálisan tartózkodnak bizonyos vizeken. Ezek a hajók a túlhalászás miatt teljes halpopulációkat veszélyeztetnek. Ám egy interaktív térkép segítségével most bárkinek lehetősége van lebuktatni a törvénytelen halászokat. 

A Global Fishing Watch nevű projektet arra találták ki, hogy bárki – de elsősorban kutatók és újságírók –megközelítőleg valós időben nyomon követhessék a nyílt vizeken tartózkodó halászhajók tevékenységét. Az óceánok megóvásáért is küzdő nonprofit környezetvédő szervezet, a SkyTruth a Google térképkészítő szoftverét felhasználva kidolgozott egy olyan interaktív térképet, amelyen a világ mind a 35 ezer legnagyobb halászhajójának útját ellenőrizni lehet. Ezek a hajók naponta több százezer tonna halat fognak ki.

A térképen rá lehet közelíteni a járművekre, 2012-ig vissza is lehet menni az időben, és 72 órás csúszással a világ teljes, jelenleg számottevő halászati tevékenységét követni tudjuk. Erre legfőképpen pedig az illegális halászat kiszúrása miatt van szükség. A térkép megfelelő használatával (útmutatás itt), és türelmes böngészéssel ugyanis ezen a felületen föllelhetők azok a hajók, amelyek olyan vizeken tartózkodnak, ahol nem lehetne halászni.

Halászhajók Tajvanon

Forrás: AFP/Sam Yeh

A túlhalászás ma az egyik legnagyobb probléma az óceánok környezetének megóvása ügyében. A kereskedelmi hajóknak olyan ravasz módszereik vannak a halászásra – hanglokátorok, GPS használata és más technológiák –, hogy követhetetlen tempóban felgyorsult a halállományok megritkítása. Ma az ismert halpopulációk 31,4 százalékát zsákmányolják ki túlzott mértékben. 

Bár az egyes országok általában megpróbálnak tenni valamit a folyamat megfékezése érdekében, például bizonyos területeken betiltják a halászatot, vagy csak egyes fajok kifogását korlátozzák, de vannak hajótársaságok, amelyek ignorálják a korlátozásokat – és az óceán van olyan méretű, hogy erre senki ne jöjjön rá. Itt nő meg a szerepe a Global Fishing Watchnak, melynek révén nem csak a járművek mozgását lehet követni, de az a gyanús viselkedés is kiszúrható, ha egy hajó valamiért kikapcsolja az azonosítót küldő rendszerét, amely esetleg elárulná, hogy éppen hol tartózkodik.