Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Kolumbia visszaszavazta magának a polgárháborút

2016.10.03. 11:49
Egy 52 éve tartó fegyveres konfliktus végére tehetett volna pontot a gerillákkal kötött békeszerződés, de a nép leszavazta.

Négy évig tartottak a kemény tárgyalások a kormány és a Kolumbiai Fegyveres Erők (FARC) gerillái között, mire megszületett a pár héttel ezelőtti megállapodás, amely lezárhatta volna a több mint öt évtizede tartó konfliktust. Ezt a történelmi jelentőségű szerződést azonban elsöpörheti a hétvégi népszavazás meghökkentő eredménye, amely a békét elutasítók győzelmét hozta. Igaz, elképesztően kis különbséggel: 50,21 százalék szavazott nemmel a 49,78 igen ellenében.

Négy évet vesztegettek el

Az eredmény már csak azért is sokkolta a kolumbiaiakat, mert a pár nappal ezelőtti közvélemény-kutatások még a megállapodáspártiak megggyőző fölényét mutatták, az igenek kétharmados győzelmét jósolva.Ha a nép nemet mond, megáll a békefolyamat. Ez azt jelentené, hogy négy évet vesztegettünk el az életünkből. Mindez a háború folytatását vonná maga után – mondta ekkor Humberto de la Calle, a kormány főtárgyalója. Aztán eljött a szavazás napja, és mindent a feje tetejére állított.

Juan Manuel Santos elnök azt nyilatkozta, hogy tudomásul veszik az eredményt, és új utakat keresnek a békeszerződés megkötésére. „Nem adjuk fel” – mondta a kolumbiai tévében.

(Címlapi kép: AFP)