Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Egy higgadt állampolgár óvóbácsiként próbálta békíteni Clintont és Trumpot

2016.10.10. 08:00
Az éjszaka zajlott minden idők legszemélyeskedőbb elnökjelölti vitája Amerikában. A másfél órás sárdobálás után azonban jött egy választó, és meghökkentő kérdést szegezett a jelölteknek.

Donald Trump kampánya mindvégig botrányoktól volt hangos, de a pénteken kiszivárgott hímsoviniszta hangfelvételek után kártyavárként kezdett összeomlani. 2005-ben elhangzott, visszataszító mondatain már nemcsak a sajtó szörnyülködött, hanem a meghatározó republikánus politikusok is elkezdtek kihátrálni mögüle.

Ezek után várható volt, hogy nem a szakmaiság fog dominálni a vasárnapi vitán, hiszen Trumpnak nem volt vesztenivalója: gyakorlatilag az maradt az egyetlen esélye, ha magával rántja Hillary Clintont is a személyeskedés mocsarába.

Sárdobálásban nem is volt hiány: Trump nemcsak a Bill Clintonnal kapcsolatos zaklatási vádakat vette elő, de többször kijelentette, hogy ha elnökké választják, börtönbe záratja riválisát (erre írta azt Ezra Klein, a Vox főszerkesztője, hogy Trump nem is elnöknek indul, hanem diktátornak). Clinton pedig igyekezett az első vita óta kirobbant botrányokat napirenden tartani, kezdve Trump adóügyeitől egészen a múlt heti hangfelvételig.

A végére csak sikerült kezet fogniuk

Forrás: AFP/Robyn Beck

Ebbe a kiélezett ketrecharcba lépett bele az utolsó kérdező (tegnap ugyanis a bizonytalan szavazók faggathatták a jelölteket), hogy egy pillanatra felfüggessze a szájkaratét, sokkolva a küzdő feleket:

Bármelyikük meg tudna nevezni valami pozitív tulajdonságot, amit tisztel a másikban? – szegezte nekik a kérdést, ahogy az óvóbácsi teszi azt az udvaron verekedő kiscsoportosoktól.

Pillanatnyi szünet után Clinton azzal a kissé kitérő válasszal rukkolt elő, hogy a gyerekeit tiszteli Trumpban, mert az ő rátermettségük szerinte sokat elmond apjukról is „Szinte semmiben nem értek vele egyet, de anyaként és nagymamaként ezt tisztelem benne” – mondta.

Trump ezzel szemben Clinton kitartását emelte ki: „Annyit mondanék Hillaryről, hogy sosem száll ki, és nem adja fel. Ezt tisztelem” – árulta el, és a végén még kezet is fogott riválisával, ellentétben a vita nyitányával.

Nem kérdés, hogy a jelölteket békíteni próbáló férfi lett az este sztárja.

(Címlapi kép: AFP)