Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Nem ajándékozhatják oda a norvégok hegycsúcsukat a finneknek

2016.10.15. 12:01
Kampányt indítottak a norvégok azért, hogy Finnország függetlenségének 100. évfordulója alkalmából odaajándékozhassák nekik a közös határon fekvő norvég Halti-csúcsot. Mindössze 0,015 négyzetkilométerről van szó, ami alig rajzolta volna át Norvégia térképét, a norvég miniszterelnök mégsem engedélyezi. 

Szép gesztus lett volna Norvégiától, ha születésnapi ajándékként lemond a közös határon fekvő Halti-csúcsról, ám sajnos ezt Erna Solberg miniszterelnök szerint a norvég alkotmány nem engedi meg. 

Finnország jövőre ünnepli függetlenségének századik évfordulóját, ezért kezdtek a határ menti, északon fekvő norvég települések „születésnapi kampányba”. A kezdeményezéshez 17 ezren csatlakoztak a Facebookon, több határ menti norvég és finn település polgármestere is támogatta az ötletet. 

A lelkesedést végül Erna Solberg miniszterelnöknek kellett lehűtenie. A norvég miniszterelnök szerint az alkotmány tiltja, hogy egy egészen apró területről is lemondjanak, illetve a határvonalak átrajzolása jogi nehézségekkel is járna. Azt azért megígérte, hogy ki fognak találni valami más ajándékot Finnország függetlenségi évfordulójára. 

(Címlapi kép: AFP)