Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Egy halálra erőszakolt lányért sztrájkoltak az argentin nők

2016.10.20. 08:10
A nőjogi szervezetek egyórás sztrájkra hívtak szerdán minden argentin nőt, akik – a lengyelországi tüntetésekhez hasonlóan – fekete ruhában demonstráltak a brutális nemi erőszak áldozatául esett fiatal lány halála miatt. Argentínában nagyon magas a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények száma, 36 óránként átlagosan egy nő veszíti életét családon belül elkövetett erőszak következtében. 

Buenos Airesben gyászruhás felvonulást és egyórás munkabeszüntetést szerveztek a nőjogi szervezetek a hónap elején elhunyt középiskolás lány, Lucia Perez emlékére. Nők ezrei tiltakoztak nemcsak Lucia halála, hanem a családon belül sorozatosan elkövetett, nők elleni erőszak miatt is.

A tinédzsert azzal az indokkal hagyta ott két férfi a Mar del Plata-i kórházban, hogy valószínűleg drogokkal adagolta túl magát. Az orvosok azonban nagyon durva nemi erőszak nyomait fedezték fel a testén. A bedrogozott és magatehetetlen lányt csoportosan megerőszakolták és szexuális segédeszközökkel okoztak neki óriási fizikai fájdalmat. Valószínűleg ettől léptek fel szívproblémák Luciánál, aki nem sokkal a kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe. A 16 éves lány halálával összefüggésben három férfit tartóztattak le.

Forrás: AFP/Eitan Abramovich

Argentínában súlyos társadalmi probléma a nők ellen elkövetett családon belüli erőszak. Minden 36 órában átlagosan egy nő veszti életét valamilyen erőszakos cselekmény miatt. Az argentin parlament 2012-ben szigorított a nők elleni erőszakot tiltó törvényen. Ennek értelmében egy nőt meggyilkoló férfi súlyosabb büntetést kaphat, ha bebizonyosodik, hogy a nemi szerepek is közrejátszottak a bűncselekmény elkövetésében. 

(Címlapi kép: AFP)