Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Épp csak a legfontosabbról nem volt szó az elnökjelölti vitákban

2016.10.20. 07:55
Az idei év minden melegrekordot megdönt, de miért is kellene a klímaváltozásról beszélni a politikusoknak?

Szerda éjjel tartották a harmadik és egyben utolsó elnökjelölti vitát az Egyesült Államokban, amely egyre inkább lefutott versenynek tűnik Donald Trump kampányának mélyrepülésével. Hiába tűnt a milliárdos az eddigieknél egy hajszálnyival felkészültebbnek a politikai kérdésekben, végül csak sikerült ismét sokkolnia a közvéleményt azzal, hogy nem volt hajlandó kimondani: veresége esetén is elfogadná a választás eredményét.

Majd meggondolom, ha eljön az ideje. Addig hagyom, hadd izguljon mindenki

– mondta, feltehetőleg beverve az utolsó szöget is győzelmi esélyeinek koporsójába.

Teljesen kimaradt

Ezúttal a sárdobálás mellett jutott idő fontos politikai témákra: beszéltek Szíriáról, Putyinról, az adórendszer átalakításáról és a bevándorlásról, épp csak az egyik legégetőbb probléma nem került szóba. Sokan kiakadtak azon, hogy a három elnökjelölti és egy alelnökjelölti vitán egyetlen kérdés sem hangzott el a klímaváltozásról.

Hillary Clinton egyszer-kétszer magától szóba hozta ugyan, de a moderátorok gyorsan lekeverték a témát, így nem mentek bele komolyabban (Trump korábban Amerika elleni kínai összeesküvésnek titulálta a globális felmelegedést).

Szégyelljék magukat!

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász és publicista szégyenletesnek nevezte a Twitteren, hogy a moderátorok teljesen ignorálták a témát. A közbeszéd tematizálására szakosodott Climate Nexus is azon értetlenkedett, hogy lehet szó nélkül elmenni a klímaváltozás kérdése mellett, miközben a NASA friss eredményei szerint 2016 lesz a legmelegebb év a Földön emberemlékezet óta.

A jelenség tényleg elég aggasztó, és szépen rávilágít az amerikai közvélemény hiányosságaira. Hiába igyekszik vállvetve Obama és Leonardo DiCaprio bevinni a téma fontosságát a köztudatba, nagyon úgy fest, hogy a 2016-os elnökválasztás eredményében semmilyen szerepet nem játszik az a kérdés, amelyik hosszú távon leginkább meghatározhatja az emberiség jövőjét.

(Címlapi kép: AFP)