Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Az izlandi nőknek elegük lett, utcára vonultak

2016.10.25. 11:49
Pontosan délután 2 óra 38 perckor Izland több pontján abbahagyták hétfőn a nők a munkát. Ezután az időpont után ugyanis – az izlandi férfiak fizetéséhez képest – gyakorlatilag ingyen dolgoznának. 

Reykjavíkban az Austurvöllur térre várták azokat a nőket (izlandiakat és más nemzetiségűeket egyaránt), akik fél háromkor csatlakoztak a sztrájkhoz, és a téren negyed négykor kezdődtek a demostrációhoz kapcsolódó programok. Az Iceland Review értesülése szerint nemcsak a fővárosban, hanem több vidéki településen is hasonló akcióra készültek a nők. 

A sztrájk oka a nemi megkülönböztetésből eredő bérfeszültség. A tiltakozó nők úgy vélik, ők éppen annyi fizetést kapnak ugyanazért a munkáért, amelyet férfi kollégájuk végez, amennyi – gondos kiszámolás után – egy a délután 2 óra 38 percig tartó munkavégzésért járna. 

A napi robot félbehagyásával járó megmozdulás nem mai találmány, az izlandiak több mint 40 éve küzdenek azért, hogy a női fizetéseket végre felzárkóztassák a férfiak bérének szintjére. 1975. október 24-én tartották meg az első Women's Day Offot, amikor nők tízezrei gyűltek össze hasonló okokból Reykjavík belvárosában. Ezt követően 2005-ben vonultak utcára, és akkor még rosszabbul álltak a női fizetések, mert valamivel korábban, délután 2 óra 8 perckor hagyták abba a munkát. Ez az időpont 2008-ra 2 óra 25 percig tolódott,

hat év alatt tehát 13 perccel sikerült feltornázni a női fizetéseket. 

Hozzá kell tenni, hogy 60 éve elvileg tilos nemi alapon bárkit diszkriminálni Izlandon; a szabályok szerint a fizetésbeli különbségek kizárólag a végzettségtől és a munka típusától függően jöhetnének létre.

(Címlapi kép: robertharding/Michael Snell)