Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Papagáj Szibériában? Őrület!

2016.10.26. 13:46
Papagáj csontkövületét fedezték fel Szibériában, ez pedig azt jelenti, hogy a ma leginkább a trópusokon élő madár valaha Eurázsia hidegebb tájai felett is repkedhetett. 

Ez az egyetlen madárkövület, amelyet a Bajkál-régióban találtak, és nagyjából 16-18 millió éves lehet – számolt be róla a BBC. A Biology Lettersben közölt tanulmány pedig egyúttal azt is ki meri jelenteni, hogy ez az első papagájkövület, amelyet Ázsiában találtak.

A cikk szerzője, Nyikita Zelenkov, az orosz tudományos akadémia paleontológiai intézetének munkatársa szerint „soha senki nem talált még bizonyítékot arra, hogy Szibériában papagájok éltek volna".

A kutatók Kelet-Szibérában, a Bajkál-tó Olhon szigetén fedezték föl az ősi madár maradványait, egészen pontosan a madár alsó lábszárának egy csontját – csüdjét (tarsometatarsus) – ásták elő. Ezt hasonlították össze más fajok megfelelő csontjával, és így jutottak arra a következtetésre, hogy a darabka egy kis papagájé volt. „Sajnos a lelet nem elegendő ahhoz, hogy ennek alapján rekonstruálhassuk a kis madár külsejét vagy életmódját, azt azonban látjuk, hogy hasonlított a mai papagájokhoz, tehát egy elég modern külsejű madár volt, nagyjából akkora, mint egy mai hullámos papagáj" – tette hozzá Zelenkov.

A hely, ahol megtalálták a lábszárcsontot, egyébként még más kincseket is rejt. Egyéb, egzotikus állatok kövületeit is kiásták a papagáj csontján kívül: többek között rágcsálókét, orrszavúkét, macskákét és vízilovakét. „A hely azért is érdekes, mert madárkövületek gazdag tárházát is rejti, egzotikus fajok azonban eddig sosem bukkantak elő" – magyarázta Zelenkov.

(Címlapi kép: Origo)