Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Nagy baj, ha az internet csak azt mondja, amit hallani akarunk

2016.10.28. 11:30
Angela Merkel az információs buborékok veszélyeire figyelmeztet, és átláthatóbb internetet akar.

A német kancellár szerint aggasztó, hogy alig tudunk valamit a nagy internetes keresőmotorok működéséről, hiszen ezek észrevétlenül felszámolhatják a valódi vitakultúrát, amelyre pedig hatalmas szükségük van a 21. századi társadalmaknak. Merkel mélyen helyteleníti, hogy a nagy techcégek titokban tartják algoritmusaikat, amelyek segítségével az emberek információhoz jutnak, és kialakítják világképüket.

Ha ezek az algoritmusok nem átláthatóak, teljesen eltorzíthatják a valóságérzékelésünket azzal, hogy összezsugorítják az információhoz való hozzáférésünketmondta egy müncheni médiakonferencián. Szerinte fontos lenne, hogy az emberek megtudhassák, mi és hogyan hat rájuk az interneten.

Buborékban élünk

Nem Merkel az egyetlen, aki felemeli a szavát az átláthatóbb internetért. Mostanában egyre több cikk és tanulmány szól az információs buborék veszélyeiről, amit a közösségi és keresőoldalak képesek kialakítani a felhasználók köré.

A lényeg röviden a következő: ha az internet csak azt mondja nekünk, amit hallani akarunk, akkor komoly bajba kerülhetünk, és apró kis párhuzamos véleményuniverzumokra hullhat szét a kritikai szellemre és jól informált felek vitájára épülő közvélemény.

„Legvalószínűbb, hogy a Facebookon keressük a híreket. Az amerikai felnőttek 44, a tinédzsereknek pedig a 61 százaléka például innen informálódik. Ha ez nem ijeszti meg önöket, biztosan nem tudnak eleget a Facebook algoritmusáról. Ha van Trump-párti szülőjük, ő egy teljesen másik Facebookot lát, mint önök”– mondta tanítványainak nemrég Caleb Gardner, aki korábban Barack Obama közösségimédia-tanácsadója volt.

Párhuzamos világok harca

Aki ezt működésben akarja látni látni, nézze meg a Wall Street Journal Facebook-szimulátorát, amely egymás mellé helyezve mutatja be, hogy fest egy republikánus és egy demokrata szavazó hírfolyama az amerikai választásról. Tényleg sokkoló, hogy mintha párhuzamos világokat látnánk, amelyek teljesen el vannak rekesztve egymástól, így képtelenségnek tűnik az átjárás közöttük. Ez a jelenség részleges magyarázattal szolgálhat arra is, hogy miért tapasztaljuk mostanában a szélsőséges mozgalmak reneszánszát a nyugati demokráciákban. Az ilyen nézetek ugyanis hajlamosak megerősödni, ha könnyű kialakítani magunknak kényelmes információs környezetet, ahol nem kell a miénkkel eltérő véleményekkel és tényekkel szembesülnünk.

Ez megmagyarázhat bizonyos jelenségeket

Forrás: AFP/Patrick T. Fallon

A tű foka

Teljesen indokolt tehát, hogy a problémára Merkel is felhívta a figyelmet. A kancellár még bibliai hasonlatra is ragadtatta magát: „a tű fokának” nevezte a mindent uraló internetes platformokat, amelyeken nap mint nap át kell verekednie magát a sokszínű médiatartalomnak, hogy elérje az olvasókat. Szerinte az átláthatóság megteremtése ezért korunk egyik nagy kihívása, amelyre nagyon oda kell figyelni, ha fontos számunkra a demokrácia. Az ugyanis nem máson alapul, mint az egymásnak ellentmondó nézetek állandó vitáján.

(Címlapi kép: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler)