Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Thor is a sziúk oldalán harcol

2016.11.01. 09:35
Több száz őslakost letartóztattak az Egyesült Államokban, mert akadályozták a szent földjeiket átszelő olajvezeték megépítését. Egyre több hollywoodi híresség csatlakozik a tiltakozáshoz.

Április óta áll a bál a Dakota Access névre keresztelt 1200 mérföld hosszú vezeték körül, amely a dél-dakotai sziú földeken keresztül szállítaná a nyersolajat a Chicago környéki finomítóba. Az őslakosok szerint az építkezés nemcsak a szent földjeik sértetlenségét sodorná veszélybe, de a vízellátásukat is. Egyre többen táboroznak kint a hidegben, hogy megakadályozzák a vezeték eljutását az általuk szentként tisztelt Missouri folyóig. Szerintük ez az utolsó pillanat.
„Már ott vannak, hamarosan elérik a szent földjeinket. Nem várhatunk tovább"
- mondta az egyik tiltakozó a Guardiannek, míg a törzs egy másik tagja így fogalmazott: „Ez az utolsó esély. Arra kérjük a világot, hogy álljon mellénk ebben az ügyben."

Tüntetők és munkagépek egyenlőtlen küzdelme

Forrás: AFP/Robyn Beck

Az utóbbi időben egyre inkább eldurvultak az események: a múlt héten csaknem 400 tiltakozót tartóztattak le és vittek el a rendőrök a Standing Rock rezervátumban tartott razzia keretében.

Kettős mérce

Az őslakosok közül sokan hivatkoztak embertelen bánásmódra, és többen felhívták a figyelmet a kettős mércére is, amit a Bundy-ügy ítélete húzott alá. A Cliven Bundy és testvére által vezetett nevadai farmereket épp a napokban mentette fel a bíróság, amiért fegyverrel hetekre megszálltak egy állami területet. „Lássuk, jól értem-e. Ha fehér vagy, elfoglalhatsz egy szövetségi birtokot, és mégis felmentenek. Se könnygáz, se tankok, se gumilövedékek...
Ha viszont őslakos vagy, és a földedet véded, meg a vizet, amitől a túlélésed is függ, akkor gázt kapsz az arcodba és a média is lejárat. Kösz szépen!"
- írta Alicia Garza, a Black Lives Matter mozgalom alapítója.

Érzik, hogy ez az utolsó esély

Forrás: AFP/Robyn Beck

Obama hallgat, Thor beszáll

Az őslakosok elszomorítónak tartják, hogy Barack Obama mélyen hallgat az üggyel kapcsolatban. Hollywoodból viszont egyre többen fejezik ki szolidaritásukat a földjeiket védelmező törzsekkel: legutóbb a Thort alakító Chris Hemsworth állt ki a tiltakozók mellett. A színész egyúttal bocsánatot kért, amiért újévkor őslakosnak öltözött egy tematikus bulin.
"Idióta módon nem voltam tisztában azzal, hogy ez milyen sértő lehet. Őszintén bocsánatot szeretnék kérni az őslakos népektől a meggondolatlanságomért"
- írta az Instagramon. 

Hemsworth előtt már több színész csatlakozott az olajvezeték elleni tiltakozáshoz: Mark Ruffallo, Susan Sarandon, Leonardo DiCaprio és Jaden Smith is kiállt az őslakosok jogainak védelmében.

(Címlapi kép: AFP)