Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A spenót a terroristáktól is megvédhet

2016.11.02. 14:21
Az első kísérletek alapján a spenót levele alkalmas lehet a robbanóanyagok érzékelésére. 

A Massachusetts-i Technológiai Intézet kutatói biokémiai módszerek segítségével próbálják bevonni a spenótot a terrorizmus elleni harcba.  Olyan mikroelektródákat építettek be a levelébe, amelyekkel a növény időben képes érzékelni a közelében lévő robbanóanyagokat. 

Egészen pontosan ez lenne a bombadetektor spenót működési elve: a földbe ültetett spenót előbb a gyökerén keresztül összegyűjti a talajvizet. Ebbe már belekerülnek nitrogénszármazékok, amennyiben a robbanóanyagot a közelben helyezték el. A növény levelébe kerülve a beépített mikroelektródák kiszűrik a veszélyes anyagokat és a spenót levele fluoreszkáló jelt ad. Ezt a jelet egy infrakamera olvassa le és továbbítja a megadott számítógépnek vagy okostelefonnak. A gép pedig figyelmeztető e-mailt küld  a felhasználónak. 

A kutatók szerint az új módszer nemcsak terrortámadások kiszűrésénél, hanem a szennyezőanyagok és szélsőséges környezeti ártalmak korai észlelésénél is segíthet.

„A növények nagyon jó tesztanyagok, mivel kiterjedt gyökérhálózattal rendelkeznek a talajban. Egyfolytában gyűjtik a talajvizet, amelyet aztán a levélbe is továbbítanak, onnan pedig már mérni tudjuk a veszélyes anyagok szintjét” – magyarázza Michael Strano kutatásvezető.

(Címlapi kép: Dreamstime)