Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Isten hozta a pokolban!

2016.11.09. 08:06
Az Egyesült Államok következő elnökét Donald Trumpnak fogják hívni.

Az elnökjelölti viták alatt arra a kérdésre, hogy elismeri-e majd a választás eredményét, Donald Trump arca megrándult egy pillanatra, de végül a karját széttárva azt válaszolta: majd kiderül. Kínunkban röhögve mondhatnánk, szerencsére nem tudjuk meg, mi történt volna akkor, ha Trump veszít. Csakhogy ennek az az alternatívája, hogy megtudjuk, mi lesz most, hogy nyert. És a számok alapján nagyot nyert.

Az amerikaiak úgy választották meg Donald Trumpot, hogy tudták, mit képvisel (leginkább magát), mivel fenyegetőzik, és milyen ember. Ezek tudatában hatalmas kalandvágyra – vagy még inkább egy szerencsejátékos vakmerőségére – volt szükség ahhoz, hogy a republikánusok elnökjelöltjét beengedjék a Fehér Házba. Az amerikai nép viszont minden jel szerint szeret kockáztatni. Minden idők legborzalmasabb elnökválasztási kampányának a végén minden idők legfelkészületlenebb és ebből adódóan legveszélyesebb jelöltjének szavaztak bizalmat. Hillary Clinton hívei szerint Donald Trump azt sem tudja, hogy mit nem tud.

Az Egyesült Államokban nagyon sokan – nők, muszlimok, feketék, bevándorlók – érezhetik úgy, hogy a gyűlölet és az erőszak, amelyet Donald Trump a kampány alatt sugárzott magából, már nem csak metaforikus. Ha tényleg tartja magát a választási ígéreteihez, akkor sokan készülhetnek a bosszújára – az például sokat hangoztatott terve, hogy Hillary Clintont börtönbe küldi. 

Donald Trump néhány hónappal ezelőtt azzal dicsekedett, hogy akár le is lőhetne valakit az Ötödik sugárúton, és a támogatói még így is mellette állnának. Igaza volt. 

Forrás: AFP/Bryan R. Smith

A szavazatok alakulása nemcsak szoros volt, hanem egyenesen ijesztő. A trumpizmus beitta magát Amerika szövetébe. Most már kijelenthető, hogy nem Donald Trump a probléma Amerikában. Ő csak egy probléma manifesztációja. És ez a probléma egy olyan sötét sarokba szorította az országot, ahol – bármilyen hihetetlen is – milliók számára magától értetődőnek tűnt, hogy egy volt szenátor és külügyminiszter helyett egy mentális és érzelmi kihívásokkal küzdő tévés személyiségre szavazzanak, aki gyűlölködő fantáziákra és a valóságtól teljesen elrugaszkodott hazugságokra építette a kampányát. 

Donald Trump soha nem titkolta, hogy nagy rajongója Valgyimir Putyinnak, de Szaddám Huszein diktátori hatékonysága is levette a lábáról, sőt Kim Dzsong Un előtt is megemelte a kalapját. Donald Trumppal a Fehér Házban az amerikai demokrácia kritikus sebet kaphat.

Donald Trumpot megválasztani olyan, mint Stevie Wondert megkérni, hogy autót vezessen. Ezt maga Stevie Wonder mondta a választások előtt, nyilván abban a reményben, hogy az amerikaiak értik és értelmezni tudják a hasonlatot. „Ez nem egy valóságshow. Ez a való élet” – próbált a szlogenek egyszerűségével hatni a választókra a 66 éves, Grammy-díjas énekes.

Most már biztos, egész Amerika egy olyan autóban ül, amelyet egy vak sofőr vezet.

(Címlapi kép: AFP/Saul Loeb)