Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Amikor a borotválkozás egyenlő a szabadsággal

2016.11.09. 11:58
Azok az iraki férfiak, akik már kimenekülhettek a jelenleg éppen ostrom alatt álló Moszulból, végre megszabadulhatnak az egyik legnagyobb terhüktől, az arcszőrzetüktől. Attól a szakálltól, amelynek viselését az Iszlám Állam kényszerítette rájuk két és fél éven keresztül. Önkéntes fodrászok segítenek nekik. 

Az Iszlám Állam fegyveresei két és fél éven keresztül kényszerítették rá abszurd szabályaikat a saját városukban foglyul ejtett lakosokra. Most, hogy az iraki kormánycsapatok és szövetségeseik (élükön az amerikaiakkal és a kurdokkal) már több mint két hete ostromolják és próbálják felszabadítani az Iszlám Állam legfontosabb iraki bázisát, a civilek folyamatosan menekülnek el Moszulból. A közelben lévő menekülttáborokban pedig borbélyok és fodrászok várják őket. 

Az Iszlám Állam a lakosoknak többek között megtiltotta a dohányzást, a focinézést, olyan ruhák viseletét, amelyeken valamely cégnek a márkajelzései voltak, és egyúttal arra kötelezte a férfiakat, hogy hordjanak szakállt. Így érthető, hogy a táborokban a borotválkozás és a hajvágás lehetősége felszabadító erővel hat a menekültekre.

A Hassanshama táborba négy fiatal önkéntes fodrász érkezett az Iraki Kurdisztán fővárosából, Erbilből, hogy segítsenek a megmenekült lakosokon. Van olyan felszabadított iraki, akinek hatalmas megnyugvással jár, hogy eltűntették az arcszőrzetét, mert gyűlölte viselni.

„Követnem kellett a szabályaikat. Szakállt növesztettem, és mindent megcsináltam, amit követeltek. De soha nem csináltam szelfit, mert ki akarom törölni ezeket az emlékeket” – nyilatkozta a 20 éves Mahmud Sabah a helyszínen járt Guardiannek

A táborban a többi értelmetlen szabálynak is nyugodtan búcsút mondhatnak az iraki férfiak: van, aki David Beckham-sérót szeretne vágatni magának, más pedig végre felveheti a Nike pipájával és Cristiano Ronaldo nevével ellátott futballmezét.

(Címlapi kép: AFP//Ton Koene)